Ogórki zostały zawarzowane
MOK zorganizował drugie warsztaty kulinarne w ramach unijnego projektu. Przyjechała liczna reprezentacja, partnerskiego w tym przedsięwzięciu, domu kultury z Hulczyna.
Wytapianie smalcu ze słoniny i wytwarzanie masła w tradycyjnych maśniczkach było zajęciem dla kilkudziesięciu uczestników warsztatów, które odbyły się w Krzanowicach 15 października. Mistrzami ceremonii byli Petra Podgrabinska z Ostrawy (kucharka w tamtejszej restauracji) i Patryk Ploch z Borucina (pracuje w rzeźni). W rolę naczuciela wcieliła się Anna Hajduczek, która pokazała jak powinno się „zawarzować ogórki”. Liczna grupa przybyła na warsztaty z Czech, na czele z dyrektorem hulczyńskiego domu kultury Weroniką Antończykową.
Miejski Ośrodek Kultury będzie kontynuował projekt (wart 9 tys. euro) w listopadzie – 19 na wystawie w Hulczynie gdzie pokaże krzanowickie produkty regionalne i 25 gdy podsumuje go na warsztatach z Remigiuszem Rączką. – To będzie mocne uderzenie. Wszystkim się spodoba – zapewnia szef MOK-u.
Jak określił dyrektor MOK Marian Wasiczek, projekt zawiera też „otoczkę intelektualną”, o którą dba Marcela Szymańska, nauczycielka w krzanowickim zespole szkół. 15 października mówiła o morawskiej spiżarni i dawnych tradycjach związanych z pożywieniem. Przygotowała na te tematy prezentację multimedialną.
(m)