Zwycięzcy „Superbabci” ucztowali w Opavskiej
Mała laureatka „Superbabci” Madzia Śmieszek z Nędzy, w niedzielne południe wraz z najbliższymi gościła w Restauracji „Opavska” w Raciborzu – fundatora nagrody w tegorocznym konkursie „Nowin Raciborskich” na najsympatyczniejszą babcię.
Dla swych wyjątkowych gości szefowa kuchni Marzena Wyleżoł przygotowała na obiad rosół, de volaille z frytkami i zestawem surówek, dla dzieci „złotą kurkę” a na deser dla wszystkich szarlotkę na ciepło z lodami. Niespodzianką była poprzedzająca posiłek główny przystawka – wątróbka drobiowa z musem malinowym na grzance.
W uroczystym obiedzie Madzi towarzyszyli rodzice Grażyna i Marek Śmieszkowie, rodzeństwo Szymon i Dominik, babcie Krysia Śmieszek i Ula Pielczyk, dziadek Eugeniusz Pielczyk oraz ciocia Paulina Sławik.
Sześcioletnia Madzia uczęszcza do Przedszkola w Nędzy. Pierwsza o sukcesie dowiedziała się babcia Ula. – Poszłam do sklepu i przy stoisku warzywniczym, na wyłożonych na stojaku „Nowinach Raciborskich” przeczytałam na pierwszej stronie: Superbabcia i dalej Magda Śmieszek. Zaraz kupiłam je i zadzwoniłam do córki – opowiada z przejęciem pani Ula. Ponieważ były ferie, dobra wiadomość zaskoczyła mamę Madzi i ją samą jeszcze w łóżkach. – Wszyscy spaliśmy, obudził nas telefon. Była wielka radość, cieszyliśmy się wspólnie i przeżywaliśmy przez cały tydzień. Kiedy przyszłyśmy po feriach do przedszkola czekały na nas gratulacje – opowiada pani Grażyna. Dla sześciolatki, zwycięstwo w konkursie Superbabci, to podwójna radość, ponieważ w lutym, w Walentynki obchodzi swoje urodziny.
Madzia często widuje się z babciami, z babcią Krysią na co dzień, ponieważ razem mieszkają. Gdy wnuki spędzają z nimi czas, zwykle bawią się, rozmawiają. Madzia najbardziej lubi fikać po fotelach, jeść kluski, lody oraz rosołki, w których wyspecjalizowała się babcia Krysia.
Aby nie było żal dziadkowi Eugeniuszowi, w jego jubileuszowe urodziny wszystkie wnuki w rodzinie okrzyknęły go superdziadkiem.
(r)
Goście ze Stumilowego Lasu w Nędzy
Magda Śmieszek laureatka konkursu „Nowin Raciborskich” oprócz nagrody w postaci zaproszenia na obiad dla swojej rodziny wygrała również przyjazd bajkowych postaci dla swojej przedszkolnej grupy „Motylki”. Kolegów i koleżanki Madzi w poniedziałkowe przedpołudnie odwiedzili goście ze Stumilowego Lasu w towarzystwie Isi Klaunisi. Zabawy dla najmłodszych przygotowali animatorzy z firmy Coral. Zabawom z Kubusiem i Tygryskiem nie było końca. Na pożegnanie przedszkolaki zrobiły sobie pamiątkowe zdjęcie z pluszakami.
(r)