Święto dyni na Festiwalu Bani
16 września w Rudzie Kozielskiej odbył się Festiwal Bani. Na boisku LKS-u zaprezentowano dynie giganty, była degustacja potraw z tego warzywa, oraz inne atrakcje związane z banią.
Największą jagodę dyni 3,8 m obwodu) przywiózł Piotr Holewa z Raciborza. Nieco mniejsze olbrzymie warzywa prezentowali Mirosław Mura i Marcin Hajduk.
Na stoiskach kulinarnych znaleźć było można np. zupę dyniową, przygotowaną przez Różę i Stefana Czechów z sołtysem Bernardem Kowolem, albo ciasto orzechowo-dyniowe sołtysa Stanicy Krystiana Koniecznego i jego żony Kasi. Były też dyniowe dżemy, ketchupy, ciasta, placki, torty, chipsy itd.
Sołtys Rudy Kozielskiej Gizela Górecka i prezes Stowarzyszenia „Kozio” Zuzanna Hajduk nie mogły się nacieszyć różnorodnością potraw. Dlatego w konkursie wypieków wszystkich ogłosiły zwycięzcami. Nagrody wręczała Bożena Jankowska z Zespołu Doradztwa Rolniczego w Raciborzu. Imprezę wsparł również urząd gminy, w imieniu której gratulowała pomysłu Sabina Chroboczek-Wierzchowska, przewodnicząca rady gminy. A organizatorami festiwalu było Stowarzyszenie Kozio wraz z radą sołecką. Dania z dyni były kiedyś bardzo popularne na Śląsku. Dlatego niemal wszyscy obecni na festiwalu podkreślali i chwalili, że impreza ma wymiar podtrzymania pamięci o tej tradycji kulinarnej.
(woj)