Warsztaty z wędzenia w kulturalnej atmosferze
Aromatycznie, smacznie i przyjemnie – takie były warsztaty wędzenia w Miejskim Ośrodku Kultury w Krzanowicach. Dwudniowe zmagania amatorów wędzenia zgromadziły ich 20. Do dyspozycji mieli 30 kilogramów przetworzonego mięsa.
W warsztatach wzięło udział pięć czteroosobowych drużyn i każda z nich własnoręcznie przygotowała wędliny z szynkowaru, kiełbasę parzoną oraz kiełbasę przeznaczoną do wędzenia. Dodatkowo uczestnicy doprawili sery, które również uwędzono.
Osoby biorące udział w warsztatach miały okazję zapoznać się z tajnikami procesu wędzenia, zasadami doboru przypraw i dodatków a przede wszystkim – własnoręcznie wszystko przygotować.
Jury w składzie: Joanna Stroka – przewodnicząca Koła Gospodyń „Morawianki” z Krzanowic, Joachim Marcziński – właściciel „Zagrody na pograniczu”, producent serów i innych przetworów z mleka koziego oraz Mateusz Michna – szef kuchni Restauracji i hotelu „Zamek” w Chałupkach. Zdecydowali, że najlepsze wyroby przygotowały panie z Klubu „Las Ideas”. W nagrodę otrzymały upominki w postaci kompletów przypraw.
– Atmosfera była fantastyczna a uczestnicy zadowoleni – mówi Marian Wasiczek dyrektor MOK. Uczestnicy poznali smaki przygotowanych na miejscu wyrobów, które doprawiali według własnego smaku. – Aby podsycić ducha rywalizacji zaprosiliśmy gości, którzy oceniali wykonanie i smak wyrobów, a zwycięska drużyna otrzymała nagrody. Warsztaty prowadzili Michał Nowak oraz Adam Nizio z firmy Sekwens z Raciborza. Przekazali uczestnikom ogrom wiedzy.
Sponsorami wydarzenia były: Firma SEKWENS, Zakład Rzeźniczy z Borucina Patryka i Weroniki Plochów „Swojskie wyroby” i Bank Spółdzielczy w Krzanowicach.
(oprac. m)