Stoły wielkanocne w Tworkowie uginały się pod świątecznymi specjałami
Dobrą muzykę i znakomite specjały lokalnej kuchni – tradycyjnie łączył w jedno Kiermasz Wielkanocny zorganizowany w Centrum Kultury w Tworkowie.
Słodkie wypieki oraz dania przygotowane według tradycyjnych receptur, oferowane były na wielkanocnej degustacji potraw przez panie z kół gospodyń wiejskich w Bolesławiu, Bieńkowicach, Nowej Wiosce, Owsiszczach i Roszkowie.
Nie mogło zabraknąć mazurków, które na tę okazję upiekło każde z dziesięciu KGW gminy Krzyżanowice.
Wielkanocną imprezę kulinarną uświetnił znakomity występ Orkiestry Dętej Gminy Krzyżanowice pod dyrekcją Krzysztofa Fulneczka, a solistami byli Natalia Tul i Kamil Klimek. Mieszkańcy, którzy jak zawsze dopisali na świątecznej imprezie, mogli nabyć piękne ozdoby wielkanocne przygotowane przez dzieci z miejscowych świetlic oraz ich opiekunki.
Stoły wielkanocne pań z KGW odwiedzili m.in. wójt gminy Krzyżanowice Grzegorz Utracki wraz ze swym gościem radnym Sejmiku Województwa Śląskiego Bronisławem Karaskiem, a obowiązki gospodyń uroczystości pełniły dyrektor GZOKSiT w Tworkowie Daria Wieczorek oraz instruktor Sabina Ciuraszkiewicz.
(ewa)
Bolesławska warstwowa sałatka śledziowa
W wysmarowanej majonezem misce układamy śledzie a'la matias, na wierzch pokrojoną cebulę, warstwę pokrojonych ziemniaków, przekładamy majonezem, a następnie warstwę startych na tarce ugotowanych buraczków czerwonych oraz warstwę potartych jajek. Całość z wierzchu skrapiamy cytryną oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość składników zależy od wielkości naczynia, w którym przygotowujemy sałatkę.