Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 18 (1350) Data wydania: 01.05.18
Czytaj e-gazetę

Karczek groźny jak smog

Złośliwy komentarz tygodnia Bożydara Nosacza

Ciężkie życie grillowiczów, których przegania się z dachów 10-piętrowych budynków, chyba wzbudziło współczucie radnego Michała Fity. Zaproponował on prezydentowi Mirosławowi Lenkowi, aby ten wydzielił stanowiska do smażenia kiełbasek na bulwarach nadodrzańskich. O dziwo, nie zareagował nikt z grupy radnych, która walczy o Racibórz wolny od węgla, czyli o zdrowie mieszkańców.

Wędzenie dymem sąsiadów na polskich plażach to nie jest szczególnie rzadkie zjawisko, ale u nas od biedy można by wzruszyć ramionami i spuentować całą sytuację w stylu „jaka plaża, taki savoir vivre”. Pytanie tylko, czy o naszej „narodowej rozrywce” wciąż powinniśmy mówić tylko w kategoriach miłej rekreacji na świeżym powietrzu?

Mnie na przykład kolega (skądinąd lekarz i amator grillowania rybek i szaszłyków, choć wyłącznie na grillu elektrycznym) podesłał kiedyś omówienie wyników bardzo poważnych badań amerykańskiego Narodowego Instytutu Raka. Badania, którymi objęto 300 tys. osób, wykazały wpływ jedzenia mięsa grillowanego na otwartym ogniu, na znacznie częstsze zachorowania na raka pęcherza. Tym, którzy chcieliby sobie o tym poczytać więcej w internecie podaję, że chodzi o powstawanie podczas grillowania (zwłaszcza peklowanego mięsa) czynników rakotwórczych, którymi są „heterocykliczne związki aminowe (HCA), policykliczne węglowodory aromatyczne oraz związki z grupą azotową tzw. zaazotowane (NPAH)”. We wnioskach z innego badania na podobny temat (Uniwersytet Stanowy Oregon) czytamy, że cząstki rakotwórczych związków dostają się do organizmu nie tylko w czasie jedzenia, ale nawet podczas samego przyrządzania posiłku na grillu. Uwaga cytat (sam trzy razy czytałem nie dowierzając oczom): „co stanowi większe zagrożenie niż absorpcja z powietrza, nawet w mieście o dużej koncentracji smogu”.

Na tym zakończę, wyrażając jednocześnie nienachalne ubolewanie, jeśli komuś popsułem apetyt na soczysty, osmalony kawał karczku, z delikatną nutą węgla drzewnego z Ukrainy.

Omówienie przywołanych badań można znaleźć na wielu stronach poświęconych zdrowiu. Ja znalazłem je m.in. na www.biomedical.pl

bozydar.nosacz@outlook.com