CZAS NA ZAWODOWCÓW: Uczniowie z Raciborza na praktykach w Hiszpanii
Kolejna grupa uczniów z Raciborza wróciła z praktyk zawodowych w Hiszpanii. Tym razem była to Teneryfa. Oto jak uczniowie kształcący się na profilach technik żywienia oraz technik usług gastronomicznych oceniają swój udział w tym przedsięwzięciu, czego się tam nauczyli, co ich zaskoczyło? Poniżej publikujemy odpowiedzi na te i inne pytania, które zebrała nauczyciel Aleksandra Kalisz.
– Dlaczego zdecydowaliście się na miesięczną praktykę za granicą?
– Przede wszystkim chciałam dowiedzieć się i zobaczyć jak wygląda praca w moim zawodzie w większym, zagranicznym i turystycznym miejscu – mówi Justyna. Marzena dodaje: Zdecydowałam się na praktyki żeby stać się bardziej atrakcyjnym pracownikiem dla przyszłego pracodawcy. – Chcę zdobyć nowe doświadczenia zawodowe i podszlifować swój angielski – mówi Wiola. Szymon zdecydował się na wyjazd, bo chciał doskonalić swoje umiejętności kulinarne a także poznać kuchnię kanaryjską.
– Co najbardziej zaskoczyło Was w miejscu praktyk?
– Simonę najbardziej zaskoczyła atmosfera i bezstresowe podejście personelu w miejscu praktyk. – Ludzie, którzy tam pracują są przemili i zawsze uśmiechnięci – mówi. Emilia dodaje: wśród pracowników nie widać nadmiernego pośpiechu, którego się spodziewałam, wiedząc o wielkiej liczbie obsługiwanych konsumentów (ok. 700 osób). Patrycję urzekło podejście do wykonywania zawodu kelnera i barmana. – Ludzie, z którymi miałam przyjemność pracować, praktycznie ciągle śpiewają i tańczą na zapleczu – mówi.
– Czy uważacie, że praktyki zagraniczne są potrzebne?
– Mateusz uważa, że „praktyki są potrzebne młodym ludzom po to, aby poznali jakie są warunki pracy za granicami kraju, aby móc je porównać i wybrać dla siebie lepsze życie – mówi Mateusz”. Szymon potwierdza i dorzuca jeszcze: Te staże to dla nas niesamowita szansa na poznanie nowej kultury, nowych ludzi i miejsc. Patrycja stwierdza, że to również szansa na poprawę umiejętności językowych i komunikacyjnych. Wiola dzięki wyjazdowi na praktyki stała się osobą pewniejszą siebie. Emilia twierdzi, że wyjazd okazał się przygodą jej życia, której nigdy nie zapomni.
– Czego nowego nauczyliście się podczas praktyk?
– Nauczyłam się jak przygotować nakrycie do różnych posiłków oraz obsługiwać różnorodne urządzenia gastronomiczne – mówi Marzena. Mateusz i Szymon: Potrafimy już przygotować kilka dań kuchni hiszpańskiej i kanaryjskiej. – Nauczyłam się, że zawsze trzeba być miłym i uśmiechniętym dla gości, nawet wtedy gdy ma się gorszy dzień – mówi Justyna. Julia i Karina dowiedziały się jak radzić sobie ze stresem i prawidłowo układać zastawę stołową.
Miesięczne praktyki zawodowe realizowane były dzięki udziałowi Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w projekcie „Mobilni i kreatywni na europejskim rynku pracy”. Projekt jest finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
(r)