Magia świąt w Kornowacu
W niedzielę 16 grudnia teren przy KS Kornowac odbiegał wyglądem od tego dobrze nam znanego.
Na parkingu przy boisku stanęły dwa duże namioty, z których unosiły się przeróżne aromaty oraz gwar rozmów, dalej ustawiono scenę, na której występowali uczniowie z miejscowych szkół oraz zespoły Rzuchowianki i Łan. Pojawiły się też koksowniki, przy których można było się ogrzać. Gmina po raz kolejny zorganizowała kiermasz bożonarodzeniowy, na którym oprócz świątecznych smakołyków można było kupić przeróżne ozdoby świąteczne.
(mad)
SGW w Łańcach przedstawia świąteczny przepis na 100 sztuk pierogów
Składniki na ciasto: 1 kg mąki, sól, olej oraz gorąca woda.
Sposób wykonania: Do 1 kg mąki dodać olej i sól. Następnie dolewamy gorącej wody do czasu uzyskania wymaganej konsystencji ciasta. Ciasto należy cieniutko rozwałkować i wycinać krążki.
Składniki na farsz: 1 kostka masła, 1 kg ziemniaków, 0,5 kg twarogu, 4 cebule, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i przecisnąć, tak samo jak twaróg. Cebulę pokroić i przyrumienić na maśle. Połowę dodać do farszu, resztę pozostawić, aby okrasić gotowe pierogi. Farsz wymieszać i nakładać na ciasto. Potem pierogi zawijamy, formujemy falbanki. Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju aż wypłyną. Podajemy z cebulką i masłem.