Wielkanocne stoły w Pietrowicach Wielkich. Debiut Raciborza
Specjały regionalnej kuchni zaprezentowano w sobotę 6 kwietnia w Pietrowicach Wielkich na 12. Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych. Smak i wygląd oceniało jury złożone m.in. z polityków.
W Centrum Społeczno-Kulturalnym w Pietrowicach Wielkich wystawiono w tym roku osiemnaście stołów. Pojawili się reprezentanci z: Gródczanek, Pietrowic Wielkich, Kornic, Cyprzanowa, Żerdzin, Pawłowa, Samborowic, Amandowa, Krowiarek, Makowa, Kuźni Raciborskiej, Nędzy, Bojanowa, Gamowa, Szonowic, Kornowaca oraz Roszkowa. Po raz pierwszy zaprezentowało się również Miasto Racibórz, zaserwowało kołacz.
Choć formalnie to konkurs, to zwycięzcami są wszyscy za trud przygotowań i smakowite efekty. Celem wydarzenia jest prezentacja, propagowanie i ocalenie od zapomnienia tradycyjnych potraw i produktów przygotowywanych na Wielkanoc według starych receptur, a także przekazanie młodemu pokoleniu tradycji kulinarnych związanych z regionem.
Potrawy oceniała komisja pod przewodnictwem Barbary Majnusz, doradcy ze Śląskiego Oddziału Doradztwa Rolniczego. W składzie znaleźli się: starosta Grzegorz Swoboda, dyrektor ŚODR Marek Dziubek, zastępca dyrektora ŚODR Anna Szymik, poseł Izabela Kloc, prezydent Raciborza Dariusz Polowy, senator Adam Gawęda oraz Monika Łyczko radna z Pietrowic Wielkich.
(mad)