Jabłko królowało w Cyprzanowie
Przepiękne zapachy unosiły się w sobotę 9 listopada w świetlicy usytuowanej nad remizą Ochotniczej Straży Pożarnej w Cyprzanowie. Powód? Impreza, w trakcie której królowały jabłka.
W chwili kiedy w Cyprzanowie na sołtyskę wybrano Marię Palisę (również radna gminy Pietrowice Wielkie), rokrocznie organizowano tam imprezę z ziemniakami w roli głównej. W tym roku jednak zdecydowano się na zmiany, bo ziemniaki wymieniono na jabłka. Dlaczego? M. Palisa przyznaje, że wspólnie z radą sołecką postanowili, że stworzą coś innego niż w pozostałych miejscowościach. – Można powiedzieć, że jabłko jest jak chleb, można go jeść na słodko i na słono – zaznacza sołtyska, zauważając, że takie spotkania integrują mieszkańców.
Podczas wydarzenia uczestnicy mogli zakosztować jabłek przyrządzonych na różne sposoby. Zaserwowano m.in. pieczone jabłka, jabłecznik, ciasto drożdżowe; do picia z kolei był sok jabłkowy, pojawił się także cydr. Podano także kanapeczki „komunistyczne”. – Chcieliśmy powrócić do starych czasów, bo proste i zwykłe dania są najlepsze – komentuje Maria Palisa.
Mieszkańcom spodobała się ta zmiana i już sołtyskę dopytują o to, jaki owoc lub warzywo będzie tematem przyszłorocznej imprezy. M. Palisa zapowiada, że można się spodziewać, że Cyprzanów znów zaskoczy.
(mad)
Sołtyska Cyprzanowa przedstawia przepis na pieczone jabłka
Składniki: jabłka, dżem, cynamon, rodzynki, orzechy.
Wykonanie. Do pieczenia wybrać twardsze i bardziej kwaskowate jabłka. Będą się dobrze komponować ze słodkimi dodatkami. Odetnij kapelusze od użytych jabłek, wydrąż ich gniazda nasienne – tworząc miejsce dla nadzienia. W osobnej miseczce wymieszaj posiekane orzechy rodzynki i dżem. Przełóż farsz do otworów w owocach i posyp szczyptą cynamonu, zapakuj w folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 170°C i piecz przez około 25 minut.