W Nędzy mieszka mistrz Polski w układaniu kostki Rubika
23 i 24 listopada w hali Amber Expo w Gdańsku odbywały się Mistrzostwa Polski Juniorów w Speedcubingu. Łukasz Pielczyk z Nędzy zdobył tam tytuł Mistrza Polski w konkurencji 2x2x2*.
W kategorii 3x3x3** zajął szóste miejsce w klasyfikacji generalnej i trzecie miejsce w swojej grupie wiekowej. Zawody zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Speedcubingu, a prowadzącym był prezes zarządu Adam Polkowski. W turnieju wzięło udział 84 zawodników z całej Polski.
Speedcubing to układanie kostek Rubika na czas. Podczas zawodów kostki wymieszane są według losowych, wygenerowanych komputerowo algorytmów. O zwycięstwie decyduje średni czas z pięciu ułożeń, po odrzuceniu najlepszego i najgorszego wyniku. Do półfinału Łukasz wszedł z pierwszym wynikiem na 61 zawodników. Do finału zakwalifikowało się sześcioro uczestników z najlepszymi czasami. W finale mieszkaniec Nędzy uzyskał średni czas 3,08 i zdobył mistrzostwo Polski. Łukasz ma 13 lat, kostkę układa od 2017 roku. Uczył się sam. Lubi matematykę i język angielski. Każdą wolną chwilę poświęca na układanie, które jest jego największą pasją. Skąd wzięło się jego hobby? – Do szkoły kolega przyniósł kostkę, chciałem układać lepiej niż on. Uczyłem się z filmików na Youtube. Tak się w to „wkręciłem”, że podczas wakacji kupiłem sobie także inne rodzaje kostek i cierpliwie układałem – mówi o swojej pasji.
Na swoim koncie ma już kilka zawodów, które odbyły się w różnych miastach Polski, m.in. w Opolu, Będzinie, Krakowie, Wrocławiu, Częstochowie czy Jastrzębiu-Zdroju. – Kostka jest świetnym sposobem spędzania czasu wolnego, uczy cierpliwości i logicznego myślenia, wspomaga pamięć – zauważa 13-latek.
oprac. (mad)