W SP1 będą gotować najlepsi dla najlepszych
Wykwintne dania autorstwa słynnych kucharzy przygotuje szkolna kuchnia SP1 z Ostroga. Trafią do pracowników szpitala zakaźnego w Raciborzu. To kolejna akcja „jedynki” z myślą o medykach.
Regionalny szef kuchni oraz kucharze z całej Polski: Paweł Kaczmarek, Robert Kopacz, Michał Góra, Łukasz Gamoń, Marcin Klich ugotują obiad dla lekarzy i pielęgniarek ze szpitala zakaźnego w Raciborzu.
Akcja, którą koordynuje Danuta Michalczuk kierownik gospodarczy w SP nr 1 odbędzie się w środę 20 maja w kuchni Szkoły Podstawowej nr 1.
Miejscowe kucharki ugotowały wcześniej posiłki dla raciborskiej służby zdrowia. Do medyków trafiło 2,5 tys. pierogów.
Co tym razem ucieszy podniebienia kadry medycznej z Gamowskiej? Będą to dwie esencjonalne zupy – rybna oraz z pieczonych ogonów wołowych. Na drugie danie serwowane będzie kaszotto z sezonowymi warzywami, a na deser – kruszonka z owocami, m.in. z truskawkami. – W przygotowanych daniach znajdą się składniki kuchni immunologicznej, wspierające odporność. Wiemy, że w tym okresie ważne jest dla medyków, żeby czuli się bezpiecznie – podaje Paweł Kaczmarek regionalny szef kuchni firmy Unilever, która włączyła się w akcję. Produkty zastosowane do posiłków będą miały właściwości wirusobójcze. Współpracująca ze szkołą z Ostroga firma „Hybryda” z Nędzy zaprosiła do współpracy mikrobiologa. Jarosław Wilk z Krakowa reprezentuje przedsiębiorstwo, które od ponad 20 lat zajmuje się higieną. Gotowanie dla raciborskich medyków ruszy 20 maja o godzinie 9.00. W jej rozpoczęciu wezmą udział prezydent Raciborza Dariusz Polowy oraz starosta raciborski Grzegorz Swoboda.
(m)