Gospodynie inspirują na święta
Okres przed Świętami Bożego Narodzenia z powodu pandemii koronawirusa znacznie różni się od tego dobrze nam znanego. Brakuje m.in. dorocznych jarmarków i kiermaszów, podczas których gospodynie inspirowały na święta. Postanowiliśmy jednak wyjść naprzeciw tej sytuacji. Zwróciliśmy się z prośbą do kilku gospodyń z terenu powiatu raciborskiego po przepisy na przepyszne potrawy świąteczne. Zachęcamy do czerpania inspiracji.
KGW Pogrzebień „Młodość i doświadczenie” (gm. Kornowac)
Makowiec z masą orzechową
Składniki: pół szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maku mielonego, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny, 5 jajek, cukier waniliowy.
Przygotowanie: margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, następnie mąkę, mak, proszek do pieczenia i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite ze szczyptą soli białka i delikatnie połączyć. Wyłożyć na blaszkę i piec ok. 45 minut w 180 stopni Celsjusza na złoty kolor.
Składniki do masy orzechowej: 150 g masła, 200 g orzechów włoskich (drobno posiekanych), 200 g cukru 1 szklanka mleka.
Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do rondla i gotować na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie zdjąć i lekko wystudzić. Polać górę ciasta makowego. Odstawić do wystudzenia.
Koło Gospodyń „Moravianki” (gm. Krzanowice)
Rogale orzechowe
Składniki: 200 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g orzechów włoskich mielonych, 200 g mąki, 2 łyżki wody i 100 g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie: wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe rogaliki. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
Orzechy
Składniki: 200 g masła, 150 g cukru pudru i 270 g mąki. Przygotowanie: wszystko razem wymieszać i wyklejać cieniutko foremki w kształcie orzechów. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 6 – 10 minut.
Nadzienie: 2 puszki masy krówkowej, 100 g orzechów włoskich mielonych, 3 – 5 łyżek rumu, można dodać rodzynki. Następnie wszystko wymieszać i dwie połówki wypieczonych orzeszków skleić nadzieniem.
Babeczki z kokosem
Składniki: 200 g masła, 100 g cukru pudru, 4 żółtka, 3 szklanki mąki.
Przygotowanie: wszystko razem zagnieść i powyklejać foremki na małe babeczki. Następnie nałożyć odrobinę marmolady i kokos (200 g kokosu, 200 g cukru, 4 białka). Białka ubić na sztywno dodać cukier i na koniec wymieszać dodając kokos. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, około 15 minut.
Orzechowe na opłatku
Składniki: 3 białka, 250 g cukru, 250 g orzechów włoskich mielonych, 1 czekolada (pokroić).
Przygotowanie: białka ubijamy z cukrem, dodajemy orzechy i czekoladę. Następnie rozkładamy opłatki i nakładamy małe porcje na opłatki. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza, przez około 10 minut.
Sołectwo Kornice (gm. Pietrowice Wielkie)
Makówki na mleku
Składniki: 1 kg mąki, 20 dag cukru, 25 dag masła, 10 dag drożdży, 0,5 l mleka, 1 dag soli, 2 jajka.
Przygotowanie: kostkę drożdży, łyżkę cukru, trochę mleka (wcześniej podgrzanego) i 2 – 3 łyżki mąki wymieszać rękami. Poczekać aż wyrośnie. Dodać do tego resztę mąki, rozpuszczone masło, jajka, sól i mleko. Zamieszać aż wyrośnie. Ciasto rozłożyć i rozwałkować. Szklanką wyciskać koła i do środka dawać przygotowany mak – zrobić z tego kulki. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do zarumienienia się. Później upieczone makówki dać do przygotowanego w garnku mleka i namoczyć, następnie ułożyć do miski posypując kakao i bakaliami.
KGW Ruda Kozielska (gm. Kuźnia Raciborska)
Ciasto jabłkowo-orzechowe
Składniki: 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka orzechów, 6 jabłek, 1 szklanka oleju, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka sody i 2 szklanki mąki.
Przygotowanie: Przygotowane jajka i cukier ubić, następnie pokroić orzechy i jabłka. Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na blachę, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
KGW Szonowice (gm. Rudnik)
Orzeszki
Składniki na ciasto: 170 g masła, 100 g cukru puder, 100 g mielonych orzechów włoskich, 250 g mąki, 1 jajko i 40 g kakao. Przygotowanie: Wszystko razem zagniatamy.
Składniki na masę: 1 kostka margaryny lub masła (według uznania), 4 duże łyżki cukru pudru, olejek migdałowy, ok. 400 g mleka w proszku.
Przygotowanie: margarynę lub masło, cukier puder ucieramy na gładką masę, dodajemy olejku migdałowego (według uznania), następnie dodajemy stopniowo mleko w proszku do uzyskania kremowej masy. Wyrobionym ciastem wyklejamy foremki do orzeszków, układamy na blaszce i wkładamy do pieca na 160 – 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut. Następnie upieczone połówki orzeszków wypełniamy masą z suchego mleka za pomocą specjalnych szpryc lub zwykłego woreczka foliowego i następnie je sklejamy. Można też upiec te ciasteczka w specjalnym opiekaczu do orzeszków (nowocześnie i kreatywnie) – z pewnością będzie szybciej.
Kruche ciastka z powidłami w środku
Składniki: 250 g masła, 100 g margaryny, 100 g cukru pudru, 300 g mąki pszennej, 220 g mąki ziemniaczanej, powidła (kupne lub swojskie).
Przygotowanie: masło, margarynę, cukier puder utrzeć na puszystą masę, następnie dodać mąkę i wszystko razem zagnieść. Z przygotowanego ciasta formować kulki, zrobić niewielkie wgłębienie, które nadziewamy powidłami. Pieczemy w temp.160 – 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
KGW Nowa Wioska (gm. Krzyżanowice)
Zupa grzybowa
Składniki: 500 g grzybów (podgrzybki lub prawdziwki), 1 duża cebula, 2 łyżki masła, 1 duża marchewka, 1,5 l bulionu, 500 g ziemniaków, liść laurowy, pietruszka, śmietana do zabielenia, sól i pieprz.
Przygotowanie: grzyby pokroić tak jak lubimy, podobnie robimy z marchewką. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, a cebulę w drobną. Później w garnku należy rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Kolejno dodajemy grzyby i smażymy. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy. Na koniec zabielamy śmietaną. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Stowarzyszenie Aktywne Górczanki (gm. Nędza)
Zupa rybna według przepisu babci Grażyny
Składniki: 2 małe marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, ząbek czosnku, kawałki ryb, które nie nadają się do pieczenia oraz 1 kawałek ryby.
Przygotowanie: wszystko razem zagotować. Gdy warzywa i kawałki ryb będą miękkie przelać przez gęste sito. Kawałki ryb oddzielić od ości (jest to czasochłonne, jednak trzeba to dobrze zrobić, by ości nie było w zupie). Obrane mięso dodać do wywaru. Zabielić śmietaną. Dodać do smaku sól, pieprz oraz trochę maggi. Podajemy z grzankami z bułki.
Grochówka na wywarze ze swojskiej wędzonki według przepisu Mirosławy Halamy
Składniki: 2 paczki łuskanego grochu, 2 marchewki, 0,5 kg wędzonego swojskiego boczku, pół paczki majeranku, 3 ząbki czosnku, 1 śmietana 12%, 2 łyżki mąki, pół bochenka chleba pokrojonego w kosteczkę, papryka słodka w proszku, sól, vegeta do smaku.
Przygotowanie: wędzonkę zalewamy wodą, dodajemy marchewkę i przyprawy, następnie wsypujemy groch i gotujemy. Jak zmięknie groch, zabielamy zupę śmietaną z mąką, jednocześnie gotując zupę na malutkim gazie. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, posypując papryką w proszku i soląc. Po ugotowaniu zupa powinna odstać kilka godzin, aż przejdzie smakiem. Później wyciągamy wędzonkę i podajemy na stół.
(mad)