Feeria smaków, zapachów, nowych doznań i inspiracji. Znany kucharz gościł w Nędzy
W Gminnym Centrum Kultury w Nędzy odbyły się warsztaty kulinarne z Danielem Jakubcem, podczas których uczestniczki poznały sposoby przyrządzania potraw z zastosowaniem nowoczesnych technik.
Poznano takie techniki jak: sous vide, marynowanie w próżni, marynowanie metodą infuzji z wykorzystaniem syfonu ISI, żelowanie, czy zagęszczanie metodami wykorzystywanymi w kuchni molekularnej. – Wszystkie te techniki, jak mieliśmy okazję przekonać się na warsztatach, nie tylko przyspieszają sam proces przygotowania potrawy, ale też nadają składnikom niezwykłej konsystencji i lekkości – przekazują w korespondencji do redakcji Nowin pracownicy GCK w Nędzy.
Uczestnicy warsztatów podczas spotkania przyrządzili m.in.: carpaccio z marynowanego buraka z serem pleśniowym, karmelizowanymi orzechami i miodowym winegret; krem z palonych pomidorów z mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą; polędwiczki wieprzowe nadziewane borowikami, kaczkę gotowaną techniką sous vide, puree z dyni z bryndzą oraz puree z batatów, sos pieprzowy, chipsy z topinamburu, ziemię z czarnych oliwek, a na deser doskonały Creme brulée.
(oprac. d)
O kucharzu
Daniel Jakubiec – z gastronomią związany od 25 lat, posiada tytuł mistrza w zawodzie i jest również nauczycielem tego zawodu. Przez wiele lat piastował stanowisko szefa kuchni. Jako juror oceniał prace kucharzy w wielu ogólnopolskich konkursach. Tworzy kartę menu oraz dokumentację techniczną dla nowo powstającej sieci pubów browaru PINTA. Od 8 lat jest trenerem w „Kulinarna Szkoła by Daniel Jakubiec”.