Tomasz Szypuła wyróżniony za lody „Cud, miód i orzeszki” na Gelato Festival World Masters
Pochodzący z Baborowa Tomasz Szypuła odniósł sukces w Gelato Festival World Masters. Jaki smak lodów przygotował na mistrzostwa?
130 smaków na sezon
„Cud, miód i orzeszki, czyli cudowny jogurt” to lody przygotowane przez Tomasza Szypułę, które okazały się przepustką na wielki finał Gelato Festival World Masters. Relację na żywo z wydarzenia można zobaczyć na Gelato Festival World Masters (grupa 4, Tomasz Szypuła występuje od około 2.27).
Jury było ciekawe, ile rodzajów lodów oferuje w swojej lodziarni Tomasz Szypuła. – Zakończyłem ten sezon ze 130 smakami, choć w jednym momencie oferujemy w lodziarni od 8 do 16 smaków. Zazwyczaj tworzę je łącząc po trzy smaki w jeden smak. Tak jest również w przypadku „Miracle yogurt” (cudownych lodów jogurtowych), w których połączyłem smak miodu gryczanego, greckiego jogurtu i orzechów. Te lody są trochę kwaśne, trochę słodkie i chrupiące. Moi goście je uwielbiają, dlatego wybrałem na konkurs właśnie ten smak – powiedział Tomasz Szypuła.
Tomasz Szypuła podkreślił, że najbardziej lubi tworzyć smaki opierające się na lokalnych składnikach, takich jak miód gryczany, który pochodzi z okolic Baborowa.
Wyróżnienie w kategorii smak Europy
W wielkim finale Gelato Festival World Masters wzięło udział 32 najlepszych rzemieślników. Zostali oni wyłonieni z grona 3500 uczestników z 18 krajów. Tomasz Szypuła został wyróżniony w kategorii „Special Mention Flavor Europe” (najlepszy smak Europy).
Mistrzostwa wygrali: Adam Fazekas (pierwsze miejsce), Carlo Guerriero (drugie miejsce), Maro Venturino (trzecie miejsce).
(żet)