Nowy właściciel, Magda Gessler i knedliczki, czyli jak to było z Kuchennymi Rewolucjami w Raciborzu
Jakich dań skosztowała Magda Gessler podczas pobytu w Raciborzu? Kto wpadł na pomysł kuchennej rewolucji? Jakie dania można zjeść w „Entliczku-pentliczku, czeskim knedliczku”? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w artykule.
Pomidorówka, rolada śląska, strogonow – to dania, których Magda Gessler skosztowała podczas pobytu w Raciborzu. Tym razem restauratorka i gwiazda programu „Kuchenne Rewolucje” gościła w Domu Przyjęć Imperia. To właśnie tam przeprowadzono kuchenną rewolucję, w efekcie której na gastronomicznej mapie Raciborza pojawiła się restauracja Entliczek-pentliczek, czeski knedliczek. Właśnie dzisiaj lokal otwiera się na klientów (3 grudnia). Sprawdziliśmy, kto tak naprawdę rozpętał tę rewolucję, jaki był jej przebieg i do czego ona doprowadziła.
Nowy właściciel z otwartą głową
Spotkaliśmy się z Pawłem Głowackim – przedsiębiorcą, który od kilku miesięcy jest nowym właścicielem lokalu. Przyjechał do Raciborza z Warszawy. – Chciałem zrobić tutaj coś fajnego, innego, ale nie do końca miałem na to pomysł, bo gastronomii dopiero się uczę. Cały czas słyszałem, że tu jest kuchnia śląska, że tu jest kuchnia polska. Uznałem, że trzeba zaryzykować, że być może pani Magda przyjmie nasze zgłoszenie i pomoże nam – mówi pan Paweł.
Cztery dni ciężkiej pracy
Jak załoga przyjęła wieści o przyjeździe Magdy Gessler? – Były obawy, czy się uda, czy temu podołają. Ale panie podjęły tę rękawicę. Za to należy im się największy szacunek. Te cztery dni to była naprawdę ciężka praca – mówi Paweł Głowacki.
Magda Gessler przeprowadziła rewolucję w Imperii (dawny Vivat) pod koniec listopada. Zgodnie z regułą programu, restauratorka przyjedzie do Raciborza jeszcze raz, aby sprawdzić, czy rewolucja się udała i lokal działa tak, jak poleciła. Ponownej wizyty Magdy Gessler można spodziewać się po Nowym Roku, a na emisję odcinka z Imperią/Entliczkiem-pentliczkiem* trzeba będzie poczekać jeszcze kilka miesięcy. – Mam nadzieję, że spełnimy jej warunki i zaakceptuje to, co tutaj robimy – dodaje właściciel lokalu.
Co można tu zjeść?
Rewolucja Magdy Gessler to nie tylko odświeżenie wnętrza i zmiana nazwy lokalu. To przede wszystkim zmiana w kuchni. Do tej wprowadzono czeskie akcenty. Teraz oprócz tradycyjnych dań kuchni polskiej i śląskiej można również uraczyć się m.in.: knedliczkami, serdelkami w sosie musztardowym, kaczką w sosie winnym, kaczką w sosie według przepisu Magdy Gessler.
* * *
Reklama w telewizji robi swoje. Mieszkańcy Raciborza i okolic są ciekawi, jak jest w nowym lokalu urządzonym przez Magdę Gessler. Stolik trzeba rezerwować. Efekt Magdy Gessler nie trwa jednak wiecznie. O tym, czy rewolucja przyniesie trwały rezultat, przekonamy się w kolejnych miesiącach. Przypomnijmy: Magda Gessler gościła już kiedyś w Raciborzu. W 2010 roku przeprowadziła kuchenną rewolucję w lokalu „Cinamon cafe”. Jednak restauracja nie przetrwała próby czasu i po pewnym czasie została zamknięta.
(żet)
* Dom Przyjęć Imperia działa nadal. Oprócz tego jedną z sal zamieniono na salę restauracyjną, czyli wspomniany Entliczek-pentliczek, czeski knedliczek.