Wielki finał Kupuję-Smakuję. Jakie potrawy wyczarowali mistrzowie kuchni i co ugotował starosta raciborski?
Mistrzowie kuchni Michał Krotky i Tomasz Szypuła w akcji, przepisy na fantastyczne dania i desery świąteczne, wywiady i konkurs z nagrodami o wartości 2000 zł, a nawet starosta Grzegorz Swoboda w kucharskim kitlu – wszystko to składa się na relację z wielkiego finału projektu Nowin „Kupuję–Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Gorąco polecamy!
Patriotyzm lokalny ma znaczenie
Wydawnictwo Nowiny z myślą o czasie świątecznym realizuje drugą edycję społecznego-medialnego projektu pn. „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Wspieramy polskich, regionalnych i lokalnych producentów oraz sprzedawców żywności. 15 grudnia w specjalnie przygotowanym na tę okazję studiu Nowiny odbyła się transmisja LIVE. Zapraszamy na relację z tego unikatowego przedsięwzięcia.
Po krótkim przywitaniu widzów w studiu Nowin przez Mariusza Weidnera – redaktora naczelnego Nowin Raciborskich oraz Marka Kudera – dyrektora działu rozwoju biznesu w Wydawnictwie Nowiny na początek szef kuchni Restauracji „Młyn” Michał Krotky zaprezentował niebanalny przepis na szynkę wieprzową.
„Gastronomik” idzie z duchem czasu
Następnie wydarzenie przeniosło się ponownie do studia Nowin, gdzie gościł Jacek Kąsek – dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 1 w Raciborzu. W skład tej szkoły wchodzi tzw. „Gastronomik”.
Nowa gastronomia musi zaskakiwać
Po rozmowie z dyrektorem Jackiem Kąskiem przenieśliśmy się znowu do restauracji „Młyn”, gdzie Michał Krotky zaprezentował autorskie przepisy na pierś z kaczki i karpia w panierce. Następnie szef kuchni był gościem Mariusza Weidnera w studiu Nowin.
Lodziarz z Baborowa i Raciborza, który nie ma sobie równych w Polsce i... Europie
W kolejnej części programu Michał Krotky przyrządził klasycznego steka oraz łososia na makaronie.
Po powrocie do studia Nowin widzowie wysłuchali wywiadu z Tomaszem Szypułą, „lodowym” mistrzem Polski, właścicielem legendarnej lodziarni „Miś” w Raciborzu oraz „Pod Orzechem” w Baborowie, który w lodziarskim fachu nie ma sobie równych w Europie – na tegorocznych Mistrzostwa Świata jego lody „Cud, miód i orzeszki” dostały wyróżnienie za najlepszy smak lodów w Europie.
Pełną treść wywiadów w zaproszonymi gośćmi można znaleźć na portalu Nowiny.pl
Czas na Śląskie – zwycięzcy konkursu
W tym momencie nadeszła chwila, na którą czekali wszyscy miłośnicy słodkości. Najpierw Tomasz Szypuła zaprezentował przepis na magiczny tort o smaku świąt, a następnie deser – lodową szarlotkę, którą każdy z nas może spróbować zrobić w domu. Palce lizać!
Po słodkościach przyszła pora na rozstrzygnięcie konkursu „Czas na śląskie”. Konkurs, przygotowany przez Wydawnictwo Nowiny miał na celu wybranie najlepszych produktów spożywczych wśród firm z terenu Śląska, które zgłosiły swój udział w konkursie. Jurorzy konkursu spotkali się w Pubie „Maszynownia” na Zamku Piastowskim w Raciborzu, gdzie oceniali jakość nadesłanych produktów, a potem wybrali te najlepsze.
Kapituła konkursu Czas na Śląskie
W skład jury, które dokonało wyboru najlepszych produktów weszli: przewodniczący kapituły – Tomasz Szypuła – właściciel lodziarni „Lody Szypuła 1974”, Jakub Jankowski – właściciel Restauracji „Młyn”, Anna Kłosek – specjalista ds. żywienia, prowadząca gabinet dietetyczny „Dietetyka Anna Kłosek” w Raciborzu, Arkadiusz Gruchot – prezes zarządu Wydawnictwa Nowiny oraz Ewa Węgrzyn – manager projektu w dziale rozwoju biznesu Wydawnictwa Nowiny.
Oto wyniki Konkursu „Czas na Śląskie”:
Kategoria dania gotowe:
• I miejsce (ex aequo) – krokiety z kapustą i grzybami – SPOŁEM Powszechna Spółdzielnia Spożywców z Raciborza
• I miejsce (ex aequo) – krokiety z serem i pieczarkami – Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomi
• I miejsce (ex aequo) – za pierogi ruskie – Jordaszka Sp. z o.o. z Wodzisławia Śl.
• wyróżnienie – pierogi ze szpinakiem – Jordaszka Sp. z o.o. z Wodzisławia Śl.
Kategoria wyroby cukiernicze:
• I miejsce – kołacz z serem – SPOŁEM Powszechna Spółdzielnia Spożywców z Wodzisławia Śl.
Kategoria owoce morza:
• I miejsce – zupa krewetkowa – ALE RYBKA. Sklep Rybny i Smażalnia z Wodzisławia Śl. i Rybnika
Kategoria przetwory warzywne:
• I miejsce – pieczarka marynowana w zalewie słodko-kwaśnej z przyprawami – P.P.H.U Tekmar s.c. z Godowa
Kategoria przetwory rybne:
• I miejsce – tatar z łososia – Krewetka Sklep Rybny i Smażalnia z Raciborza
Kategoria produkty EKO:
• I miejsce – miód wielokwiatowy – JAJ-POL Sp. z o.o. ze Stanowic
Wyróżnienie specjalne:
• TOP producent żywności w regionie – Krewetka Sklep Rybny i Smażalnia z Raciborza
Wszyscy laureaci konkursu „Czas na śląskie” zdobyli statuetki i dyplomy „CZAS NA ŚLĄSKIE ZNAK JAKOŚCI 2021”, które zostały wręczone podczas finału Śląskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego na Zamku Piastowskim w Raciborzu 17 grudnia 2021 r. Zwycięskie firmy otrzymają również kampanie reklamowe o wartości 10 000 zł do wykorzystania w mediach Wydawnictwa Nowiny, oraz prawo do posługiwania się logiem i znakiem jakości „Czas na Śląskie” przez cały 2022 rok.
Konkurs dla widzów i czytelników Nowin!
Zakończenie całego projektu to już same przyjemności. Najpierw został ogłoszony specjalny konkurs dla mieszkańców z nagrodami o łącznej wartości 2000 zł!
W ramach projektu Kupuję-Smakuję Nowiny wydały wyjątkowy kulinarny e-book „Sekrety śląskiej kuchni” z przepisami dań i deserów przygotowanych przez Michała Krotkiego, Tomasza Szypułę i Magdalenę Raszkę. E-book uzupełniono przepisami mieszkańców zgłoszonymi w zeszłorocznym konkursie „Sam Kupuję-Smakuję”. Każdy z przepisów w e-booku oprócz części tekstowej jest opatrzony nagraniem VIDEO z przygotowania potrawy!
Konkurs z nagrodami był związany właśnie z tym wyjątkowym e-bookiem.
Każdy kto wszedł na stronę www.kupujesmakuje.pl oraz do działu „kulinarny e-book”, by wziąć udział w konkursie musiał się zarejestrować i ściągnąć e-booka na swoje urządzenie. Konkurs trwał do 20 grudnia do godz. 22.00.
Organizator z grona osób, które się zarejestrowały i pobrały e-booka wybrał 3 osoby, które po odpowiedzeniu na proste pytanie związane z treścią e-booka otrzymały bony o wartości 300 zł, 700 zł i 1000 zł do wykorzystania w sieci sklepów MediaExpert. Sponsorem nagród w konkursie był Urząd Marszałkowski w Katowicach.
E-book jest również dostępny do pobrania przez mieszkańców po zakończeniu konkursu na stronie www.kupujesmakuje.pl
Starostwa Raciborski gotuje!
Zaraz po konkursie przyszła pora na zakończenie i prawdziwy hit, czyli starostę raciborskiego Grzegorza Swobodę w kuchni, wspomaganego w trudnej sztuce kulinarnej przez uczennice Martynę Niestrój i Paulinę Małczak z CKZiU nr 1 w Raciborzu. Starostwa przygotował dla nas świątecznego dorsza w zalewie octowej.
Nieszablonowe projekty Nowin
Przed zakończeniem relacji Marek Kuder wspomniał, że Wydawnictwo Nowiny od lat przygotowuje dla mieszkańców regionu i firm nieszablonowe projekty społeczno-medialne, a w tym roku z myślą o czasie świątecznym zrealizowało drugą edycję projektu pn. „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”, który wsparł lokalnych i regionalnych producentów i sprzedawców żywności. Natomiast mieszkańcy i firmy w regionie mogą liczyć na kolejne ciekawe i nieszablonowe projekty Nowin, do których już dziś serdecznie zaprasza.
Na koniec prowadzący studio Nowiny Mariusz Weidner i Marek Kuder podziękowali wszystkim zaangażowanym w tegoroczny projekt „Kupuję-Smakuję”– sponsorom głównym i partnerom, patronom honorowych i branżowym, patronom medialnym, mistrzom kuchni oraz całej ekipie organizacyjnej i pożegnali widzów słowami: Kupujmy, smakujmy i wybierajmy polskie produkty!
Projekt Nowin „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty” oraz konkurs „Czas na Śląskie” objął patronatem honorowym Marszałek Województwa Śląskiego Jakub Chełstowski.
Głównymi sponsorami została firma Mieszko SA oraz Powiat Raciborski, a w projekcie wzięło udział dodatkowo jedenastu partnerów.
Patronem branżowym projektu ponownie został program promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl oraz Śląska Izba Rolnicza www.sir–katowice.pl.
Projekt promowany był w największym w regionie radiu Vanessa FM, Raciborskiej Telewizji Kablowej RTK, na portalach serwisspozyczy.pl i www.foodfakty.pl, oraz w mediach organizatora.
Wielki podziękowania dla mistrzów kuchni Michała Krotky i Tomasza Szypuły oraz dla Jakuba Jankowskiego – właściciela Restauracji „Młyn” w Raciborzu, dzięki któremu w tym roku restauracja ponownie była areną kulinarnych popisów naszych mistrzów.
Dziękujemy również Maciejowi Musiołowi z firmy Ostrog.net za realizację transmisji LIVE, oraz Agencji GRIP za przygotowanie skrótów filmowych z gotowania.
(mk)