60 porodów miesięcznie na Gamowskiej. Szpital promował swoją porodówkę
O udanym dniu dla oddziału ginekologiczno-położniczego mówił radnym Powiatu dyrektor lecznicy. Ryszard Rudnik wspólnie z wicestarościną Ewą Lewandowską uczestniczyli w pikniku przy szpitalu, który odbył się w sobotę 16 września.
Jak podał na posiedzeniu komisji zdrowia dyrektor lecznicy, akcję promocyjną zaproponował personel porodówki. Zorganizowano dzień otwarty oddziału, gdzie rodzą się dzieci. – Akcję uważam za udaną, przyszło bardzo dużo ludzi, a tak wielu kobiet ciężarnych już dawno nie widziałem – zauważył Ryszard Rudnik.
Wtórowała mu Ewa Lewandowska – etatowa członkini zarządu powiatu. Powiedziała, że na Gamowskiej było przyjaźnie i profesjonalnie, a wszyscy lekarze z oddziału byli do dyspozycji zwiedzających. Liczne stoiska jej zdaniem prezentowały ciekawą ofertę, a co pół godziny odbywało się zwiedzanie oddziału. – Zauważyłam takie fajne podejście, otwartość. Organizowano dużo krótkich szkoleń, pokazów. Była np. nauka masażu niemowlaka, akcji pierwszej pomocy, a nawet promowano pływanie dla niemowlaków – relacjonowała Lewandowska.
Dyrektor Rudnik podkreślił, że zespół oddziału stanął na wysokości zadania i jeszcze raz podkreślił, że to same położne były inicjatorkami Dnia Otwartego.
Na miejscu był także radny Tomasz Cofała. Pytał szefa oddziału o liczbę porodów i ten podał mu, że to 60 porodów miesięcznie, co w aktualnych warunkach jest bardzo dobrym wynikiem. – Widać, że to młody zespół, ludzie chętni do pracy. Wiem, że kolejnych dwóch lekarzy z Białorusi czeka na dopuszczenie ich do pracy. Fajnie byłoby w ostatnich klasach szkół średnich takie lekcje pokazowe urządzić z udziałem specjalistów i wizytą w szpitalu – komentował szef klubu radnych Razem dla Ziemi Raciborskiej.
(ma.w)