Rozmawiali i nagradzali
Imprezę tę, która będzie miała charakter cykliczny, zorganizował Urząd Miasta Wodzisławia oraz Izba Przemysłowo-Handlowa Rybnickiego Okręgu Przemysłowego. Przed południem odbyło się spotkanie przy kawie, podczas którego władze miasta przedstawiały informacje na temat planowanych inwestycji komunalnych. Natomiast wieczorem wręczono kilkunastu kobietom z naszego regionu nagrody „Narcyz '2001".
SPOTKANIE PRZEDSIĘBIORCÓW
Liczba uczestników świadczy o tym, że takie spotkania są potrzebne - mówi prezydent Ireneusz Serwotka. Zainteresowanie było tak duże, że trzeba było nawet dostawiać krzesła. Z reakcji uczestników wynika, że informacja jest im potrzebna, a my chcemy ją przekazywać. Spotkania takie będą odbywać się co roku, lub jeśli będzie taka potrzeba to nawet częściej. Mieliśmy dużo informacji do przekazania, więc może tym razem dyskusji było mniej. Ale my też chcemy poznać problemy przedsiębiorców i myślę, że następnym razem to my będziemy występować raczej w roli słuchaczy. Spotkanie pokazało, że możemy być w stałej łączności z przedsiębiorcami, zaprosiliśmy ich do odwiedzania urzędu. Poznali oni osoby, do których mogą się zwracać ze swoimi sprawami. Ta impreza jest wspólną inicjatywą Urzędu Miasta i Izby Przemysłowo-Handlowej. Skoro takie spotkania odbywają się w Rybniku, dlaczego ich formuły nie można by przenieść do Wodzisławia?
Materiały dla przedsiębiorców zostały przygotowane perfekcyjnie - ocenia Andrzej Żylak, prezes Izby Przemysłowo-Handlowej ROP. A informacja jest najważniejszą częścią prowadzenia interesów. Dla przedsiębiorców jest bardzo ważne, żeby planować swoje inwestycje znając zamierzenia władz samorządowych. Na spotkaniu był cały Zarząd Miasta i to jest budujące. Przybyło też około 120 biznesmenów, co świadczy o tym, że potrzebują oni takich informacji.
PRACOWITE PSZCZÓŁKI
Wieczorem trzynaście kobiet otrzymało statuetkę „Narcyza", czyli nagrodę dla kobiety przedsiębiorczej. Ręcznie wykonane statuetki mają 25 cm wysokości i składają się z trzynastu porcelanowych elementów. Z powiatu wodzisławskiego otrzymały je: Mał-gorzata Grzonka - przedstawicielka kobiet branży kamieniarskiej. Firmę prowadzi razem z mężem; Brygida Janeta - mistrz rzeźniczo - wędliniarski, która firmę prowadzi wraz z mężem. Firma otrzymała w 2001 r. wyróżnienie Izby Przemysłowo - Handlowej - „Czarny Diament"; Barbara Magiera - funkcję burmistrza Radlina pełni od 1997 r., gdy miasto odłączyło się od Wodzisławia Śl. Jest jedną z założycielek Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych, którego celem jest poprawa sytuacji zdrowotnej i społecznej kobiet w Radlinie; Danuta Motyczka, działa na polskim rynku usług inżynieryjno - budowlanych już 17 lat. Jest pełnomocnikiem i dyrektorem Zakładu Robót Specjalnych Budowlanych, założycielem i właścicielem firmy jest jej mąż. Pani Danuta zajęła się reorganizacją firmy; Olga Serwotka od ponad 10 lat zajmuje się rozbudową i udoskonalaniem sieci handlowych firmy „Semet". W 1995 otworzyła swój pierwszy Salon wyposażenia łazienek w Wodzisławiu Śl, później Centrum Budownictwa „Semet". Ponadto pani Olga uruchomiła wytwórnię betonu i bloczków betonowych; Grażyna Sobala wraz z mężem prowadzą piekarnię rzemieślniczą w Wodzisławiu Śl. W oparciu o bazę techniczną rodzinnej firmy buduje szkołę rzemiosła, organizuje warsztaty praktycznej nauki zawodu dla młodzieży niepełnosprawnej. Statuetki otrzymały również: Magdalena Czech, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Raciborzu, Róża Korbel, która kieruje firmą deweloperską Awim Inwest, Bożena Lazar - Fonfara, właścicielka, a zarazem dyrektor Przedsiębiorstwa Odzieżowego LAZAR, które produkuje garnitury i garsonki, Maria Kowalczyk, właścicielka Zakładu Krawieckiego „Gabriela", Ewa Malek - Piotrowska, zastępca Prezesa Zarządu - Dyrektor Biura Ekonomiki i Finansów Jastrzębskiej Spółki Węglowej, Weronika Pawlicka, właścicielka Zakładu Usługowo - Handlowego „EUROMONT", Grażyna Potera, lekarz medycyny oraz prezesem Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej „Centrum Medyczne" w Rybniku. Pomimo tak wielu zajęć panie te angażują się także w działalność charytatywną na rzecz osób potrzebujących.
W programie był również pokaz mody, pokazy taneczne, pokaz podawania i parzenia kawy, a także liczne degustacje: wędlin, wina, wyrobów cukierniczych oraz piekarniczych.
Olga Serwotka
Jestem bardzo zaszczycona tym, że przyznano mi tę statuetkę, to było dla mnie duże zaskoczenie. Zostanie ona na pewno umieszczona w jakimś honorowym miejscu. Trochę uczestniczyłam w przygotowaniach do tej imprezy, jestem w grupie pań, która przygotowała atrakcje na dzisiejszy wieczór, to była wspaniała zabawa.
Grażyna Sobala
Jestem ogromnie wzruszona i przede wszystkim serdecznie dziękuję inicjatorom. Wśród naszego szarego dnia i żmudnych obowiązków nagroda ta to ogromne wyróżnienie za nasz codzienny wysiłek. Z reguły to mężczyźni są bardziej doceniani za ich pracę zawodową. Cieszę się, że znalazłam się wśród tej szczęśliwej trzynastki kobiet z naszego regionu. Ta nagroda to dla mnie dowód uznania.
Barbara Magiera
Przyznam się, że było to dla mnie dość duże zaskoczenie, kiedy dowiedziałam się, że Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych zaproponowało moją kandydaturę. Już wydawało mi się, że po tylu latach pracy pokonałam tremę, ale dzisiejszy dzień udowodnił mi jeszcze raz, że trema nie uciekła. To, co czuję, to wielkie wzruszenie. Nagrodę tę przyjmuję w kategorii wyróżnienia, to jeszcze bardziej mobilizuje mnie do działania na rzecz naszych mieszkańców.
(B.P., jak)