Patenty dla kombatantów
Mam szereg odznaczeń akowskich Krzyż Powstańczy Warszawy, Krzyż Partyzancki - mówiła Maria Dmowska, która jest mieszkańcem DPS. Po zmianie systemu państwo wynagrodziło mnie aż nadto. Przedtem przyznano mi Srebrny Krzyż Zasługi, którego nie przyjęłam. Wnioski o to odznaczenie były wielokrotnie odrzucane ze względu na brak przynależności partyjnej. W naszym Domu mieszka wiele osób, które nie były zorganizowane, ale oddały usługi Państwu Polskiemu.
Dyrektor DPS Ryszard Andrukiewicz przypomniał, że państwo Hiltawscy z Olzy również przez pewien czas - po powodzi z 1997 r. - mieszkali w Domu Pomocy Społecznej, do czasu aż ich dom został wyremontowany. Spotkanie zakończyło się wspólnym śpiewaniem piosenek wojskowych i patriotycznych.
WODZISŁAW
Podczas trzeciomajowych uroczystości pod Pomnikiem Powstańców Śląskich kilku kombatantów z terenu Wodzisławia otrzymało patenty weterana walk o wolność. Są to Jan Grela, Alojzy Rosa, Wincenty Patas, Jerzy Kasperzec, Franciszek Fierut, Rudolf Krakowczyk i Serafin Mitko. Patenty wręczał wiceprezydent Wacław Mandrysz. Po uroczystościach odbyło się spotkanie kombatantów z władzami miasta.
(jak)