Letnia szkoła plastyki
Uchwycić zmiany zachodzące na miejscowym rynku i przenieść je na papier, to główne zadania uczestników Wakacyjnej Szkoły Plastyki.
Zajęcia cyklicznie organizuje miejscowy dom kultury. Tym razem dzieci i młodzież obrazy tworzyły na kartkach i płycie rynku. Chętni mogli również wykonywać dowolne przedmioty z masy solnej. Co tydzień biorę udział w zajęciach, nie tylko plastycznych ale także muzycznych organizowanych w ramach konkursu imitacji piosenki - mówi piętnastoletni Kacper Kozłowski. Nie ukrywa jednocześnie, że głównym jego celem jest zaprezentowanie swoich umiejętności na zewnątrz. Maluję bo lubię i myślę, że wychodzi mi to całkiem nieźle. Tym razem wybrałem kościelną wierzę - podkreśla Kacper. Wraz z nim na rynek przyszli trzej bracia, którzy podobnie jak on nie marnują okazji do wspólnej zabawy. Fragment kościoła pw. Wniebowzięcia NMP stworzyła także Wioletta Deptuła. Dziewięciolatka uważa, że najlepszym sposobem stworzenia wiernej kopii, jest dokładne naszkicowanie obiektu. Ma w tym spore doświadczenie, bowiem w ubiegłym roku zdobyła jedną z nagród szkoły plastyki. Uczestnicy zajęć organizowanych przez wodzisławski MOK otrzymują pamiątkowe naklejki. Na tych, którzy zdobędą ich najwięcej na zakończenie wakacji czekają nagrody.(raj)