Nie tylko krzyże
„Małe formy architektury sakralnej" to kolejna publikacja autorstwa Pawła Porwoła, dyrektora miejscowego muzeum.
Publikacja to efekt końcowy realizacji projektu „Poznaj zabytki ziemi wodzisławskiej". Przedsięwzięcie finansowo wsparła Unia Europejska, dlatego tę pozycję książkową można otrzymać bezpłatnie w miejscowym muzeum. Wydano ją w nakładzie w 1,5 tys. egzemplarzach. W 2002 r. pojawiła się pierwsza publikacja z tej samej serii. Poświęcona była 40 figurom św. Jana Nepomucena. Wówczas Paweł Porwoł przedstawił zabytki. Tym razem nie było to główne kryterium. Prezentowane są także współczesne niewielkie budowle sakralne. Na 64 stronach autor przedstawia fotografie kapliczek, figur i krzyży oraz krótką historię ich powstania, a także ciekawe legendy z nimi związane. Jak mówi, wszystkich obiektów tego typu na ziemi wodzisławskiej jest blisko tysiąc. Opisałem części z nich. Nad tą publikacją pracowałem od marca do maja. Oczywiście nie wszystkie informacje udało się w niej zawrzeć, bowiem ograniczała mnie objętość publikacji. Są to bardzo ciekawe obiekty. Każdy z nich jest powodem do zainteresowania - mówi Paweł Porwoł.
(raj)