Za stołem czyli wigilijne smakołyki
Na spotkaniu opłatkowym spotkały się członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzycach. Na stole znalazły się tradycyjne śląskie potrawy a Święty Mikołaj przyniósł drobne upominki. Świąteczny program artystyczny wykonał zespół „Małolaty” działający przy Wiejskim Domu Kultury w Gorzycach. Panie z KGW podzieliły się z „Nowinami Wodzisławskimi” przepisami na śląskie potrawy wigilijne.
Pelagia Janosz
podaje przepis na wigilijną kapustę z grzybami:
składniki – 5 kg kapusty kwaszonej, 1,5 kg grzybów úwieýych i 250 dag grzybów suszonych, kostka masůa, ˝ kostki margaryny i 5 kopiastych ůyýek mąki. Przyrządzanie – kapustę kiszoną gotować przez godzinę. Suszone grzyby ugotować a świeże usmażyć na maśle. Zrobić zasmażkę z mąką i wszystko wymieszać. Wszystko razem zagotować.
podaje przepis na wigilijną kapustę z grzybami:
składniki – 5 kg kapusty kwaszonej, 1,5 kg grzybów úwieýych i 250 dag grzybów suszonych, kostka masůa, ˝ kostki margaryny i 5 kopiastych ůyýek mąki. Przyrządzanie – kapustę kiszoną gotować przez godzinę. Suszone grzyby ugotować a świeże usmażyć na maśle. Zrobić zasmażkę z mąką i wszystko wymieszać. Wszystko razem zagotować.
Urszula Jastrzębowska
przewodnicząca KGW podaje przepis na makówki:
Składniki – 30 dag mielonego maku, 5 dag masła, 1 bułka paryska, mleko i bakalie. Przyrządzanie – masło rozpuścić, dodać 2 szklanki wody, do tego mak i gotować 10 minut. Dodać cukru do smaku. Mleko ugotować i namoczyć w nim bułkę paryską pokrojoną w plasterki. Układać ją na półmisku warstwami przekładać bułkę masą makową i bakaliami.
przewodnicząca KGW podaje przepis na makówki:
Składniki – 30 dag mielonego maku, 5 dag masła, 1 bułka paryska, mleko i bakalie. Przyrządzanie – masło rozpuścić, dodać 2 szklanki wody, do tego mak i gotować 10 minut. Dodać cukru do smaku. Mleko ugotować i namoczyć w nim bułkę paryską pokrojoną w plasterki. Układać ją na półmisku warstwami przekładać bułkę masą makową i bakaliami.
(jak)