W ogrodzie od rana do wieczora
Nagrodzono właścicieli najładniejszych ogródków i balkonów.
Kornelia i Henryk Bluszczowie po raz drugi wygrali konkurs na najładniejszy ogródek organizowany przez władze Radlina. Natomiast pierwsze miejsce w konkursie na najładniejszy balkon zajął Józef Ochryj z ulicy Wieczorka.
Konkurs „Ukwiecone miasto Radlin” organizowany co roku odbywa się w dwóch kategoriach. Tym razem za najładniejszy ogródek komisja uznała posesję państwa Bluszczów z ul. Mariackiej. Drugie miejsce zajął Roman Sosna z ul. Domeyki, a trzecie – Cecylia i Jerzy Marszałowie z ul. Spacerowej. Wyróżnienie otrzymał również Bernard Sosna z ul. Napierskiego. Natomiast w kategorii „Najbardziej ukwiecony balkon” Józef Ochryj został nagrodzony za „ciekawą kompozycję różnych gatunków kwiatów”. Drugie miejsce zajął Jerzy Olchawa z ul. Ściegiennego a trzecie – Gabriela Bohynek z ul. Orkana. Wyróżniona została Justyna Pieczka z ul. Korfantego.
Wygraliśmy ten konkurs w 2000 r. a potem już nie startowaliśmy – mówi Henryk Bluszcz. Uznałem, że w tym roku ogród jest piękniejszy niż przedtem i warto się nim pochwalić. Praca w ogrodzie sprawia mi przyjemność, spędzam przy niej cały wolny czas od rana do wieczora. Naszym oczkiem w głowie są wrzosy a najcenniejszym okazem jest sośnica. Otaczam ją największą troską, na zimę specjalnie zabezpieczam. Co roku pod każdą roślinę daję nawóz. Żona bardzo dużo mi podpowiada jak urządzić ogród.
(jak)