Dlaczego Ekonomik?
Degustacje potraw, wypieków i wymyślnych drinków bezalkoholowych to tylko część atrakcji, jakie czekały na gimnazjalistów podczas „Drzwi otwartych” w wodzisławskim „Ekonomiku”. Szkołę odwiedziło kilkuset uczniów klas trzecich gimnazjów z całego powiatu. Oferta palcówki jest bardzo szeroka. W skład zespołu wchodzi technikum ekonomiczne, handlowe, hotelarskie i gastronomiczne oraz szkoła zawodowa, która kształci przyszłych sprzedawców i kucharzy małej gastronomii. Jest także Policealne Studium Zawodowe.
– W naszej szkole uczeń zdobywa umiejętności, które pozwolą mu bez trudu znaleźć pracę w sektorze usługowym – mówi Roman Owczarczyk, dyrektor ZSE.
Młodych placówka kusi zagranicznymi praktykami, licznymi kołami zainteresowań i imprezami. Problemów z naborem do klas pierwszych nigdy nie było.
– Na palcach jednej ręki można zliczyć przypadki, kiedy uczeń pierwszej klasy podjął decyzję o zmianie placówki. Szkoła ma opinię przyjaznej uczniom. Warto więc podjąć u nas dalszą naukę – zachęca dyrektor Owczarczyk.
Klaudia Karkoszka
uczennica III klasy Gimnazjum w Gogołowej
Dobrze, że szkoły ponadgimnazjalne organizują Drzwi otwarte. Ja znalazłam w ZSE coś dla siebie. Myślałam najpierw o nauce na kierunku kucharz małej gastronomii, ale atrakcyjniejsza wydaje mi się klasa o profilu hotelarskim, zwłaszcza, że można wyjechać na praktykę do Niemiec.
Mariola Rothkegel
uczennica III klasy Gimnazjum w Gogołowej
Wiem już, że na pewno złożę tutaj papiery. Teraz muszę tylko wybrać kierunek. Podczas takich otwartych drzwi możemy zobaczyć szkołę od podszewki. Wypytać starszych kolegów o opinię na temat poszczególnych profili. Tylu wiadomości z pierwszej ręki nie ma w żadnym informatorze.
(j.sp)