Nic tylko kucharzyć
Pieniądze na stworzenie kuchni z prawdziwego zdarzenia wyłożyło Starostwo Powiatowe. Za 100 tys. zł zainstalowano nowoczesne wyposażenie. Są piece gazowo–elektryczne, chłodziarka, przestronne zlewozmywaki i meble gastronomiczne. Remont pomieszczeń pod pracownię został przeprowadzony ze środków własnych szkoły.
– Wysokiej jakości materiały, z których są wykonane, umożliwiają prowadzenie zajęć na wysokim poziomie i zachowanie odpowiednich warunków sanitarno – higienicznych. W dalszych planach przewidywany jest również zakup zmywarki do naczyń i pieca konwekcyjnego – mówi Elżbieta Kaczmarek–Wija, nauczycielka technologii gastronomicznej. Dyrektor szkoły Roman Owczarczyk dodaje, że jednym z celów szkoły jest kształcenie młodzieży w warunkach optymalnie zbliżonych do tych, które istnieją w najlepszych zakładach gastronomicznych.
Oficjalne otwarcie pracowni, w obecności władz powiatowych ze starostą Jerzym Rosołem i naczelnikiem powiatowego Wydziału Oświaty Edytą Glenc, odbyło się 17 kwietnia. Swoje umiejętności kulinarne zaprezentowali m.in. niedawni triumfatorzy zawodów w Brnie Dawid Orczykowski i Grzegorz Długajczyk, uczniowie Technikum Gastronomicznego.
(raj)