Wiedzą co dobre
Maciej Mrozek i Dawid Kowol z Zespołu Szkół Ekonomicznych odebrali brązowe medale na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Religo Cup. Rywalizowano 11 maja w czeskim mieście Přerov.
Młodzi kucharze mieli do przygotowania danie główne z dekoracją składające się z pięciu porcji. – Podstawowe składniki mieliśmy narzucone przez organizatorów konkursu – mówi Maciek Mrozek. – Musieliśmy przygotować danie z uwzględnieniem piersi z indyka i kwaśnej śmietany. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej, oczywiście oprócz mycia i ważenia. Na wszystko mieliśmy jedynie 45 minut – dodaje uczeń „Ekonomika”. Podczas konkursu podał roladki z indyka nadziewane szpinakiem i marchewką w białym winnym sosie, kluseczki ziemniaczane z papryką i koperkiem oraz czerwoną kapustę na winie z rodzynkami dekorowaną smażonym pomidorkiem koktajlowym.
Jego kolega Dawid również zaserwował roladki z indyka, tyle że nadziewane serem feta i smażonym szpinakiem z ziemniakami, podsmażoną cebulką oraz sosem pieprzowym. – Zdobyte laury na tym konkursie to dla nas ogromne wyróżnienie, zwłaszcza, że po raz pierwszy wzięliśmy udział w imprezie o takiej randze. Już teraz przygotowujemy się do konkursu „Śląskie Smaki” w Cieszynie. Mamy nadzieję, że również uda nam się osiągnąć dobre wyniki – mówi Dawid Kowol.
Osiągnięcia wodzisławian są także zasługą ich nauczycieli: Aliny Awdziejczyk i Krzysztofa Zielonki.
(raj)