Superbabcia
Część grupy cztero- i pięciolatków z PP nr 16 w Wodzisławiu
Fabian Płaczek Moja babcia mieszka w Rybniku. Ma na imię Teresa. Razem lepimy różne stworki z plasteliny, jeździmy samochodzikami i gramy w karty. W tym ostatnim to babcia jest słaba, bo to zawsze ja wygrywam. Wiem, że babcia pracuje w sądzie, ale co ona tam robi, to nie mam pojęcia. Nauczyłem ją grać w gry komputerowe. No i lubię jak mi czyta bajeczki.
Michał Pauliński Babcia Marysia mieszka daleko. Jak tata wyzdrowieje, to znowu do niej pojedziemy. Babcia jest bardzo dobra. Zawsze robi dla mnie prezenty i dobre picie. No i umie gotować. Takiego barszczyku jak ona robi, to nikt nie umie. Ma swoje gospodarstwo. Hoduje krówkę i świnkę, a w stodole ma dla nich siano.
Nadia Nowicka Ja to na swoją babcię mówię Mała, bo jest bardzo niziutka. Jeżdżę do niej samochodem w odwiedziny. Babcia jest miła. Nie pracuje, ale zajmuje się mną. Kupuje mi różne rzeczy, np. maskotki: misie i pieski, bo ja je bardzo lubię. No i czyta mi bajeczki.
Grupa pięcio- i sześciolatków z PP nr 18 w Wodzisławiu
Karolina KłosokMoja babcia ma na imię Krysia. Mamy wspólny dom, tylko do niej trzeba przejść przez piwnicę. Babcia jest niska i ma szare włosy. Bardzo lubi się stroić, tak myślę. Jak ma czas to ogląda „M jak miłość" i „Klan". Babcia gotuje najpyszniejszy krupnik na świecie.
Łukasz Karwowski Babcia Grażynka to ma taką białą kurtkę, czarne buty i ciemny sweter. Jest bardzo ładna. Lubię u niej zostawać na noc, bo pozwala mi na więcej niż rodzice. Z babcią chodzę na spacery i plac zabaw. Czasem dziadek Heniek z nami rysuje.
Piotruś Kowol Moja babcia ma na imię Róża i mieszka w Wodzisławiu. Jest trochę niska, a włosy to sobie farbuje na brązowo. Lubię się z nią bawić, ale nie ma dla mnie dużo czasu, bo opiekuje się moją siostrą. Zamiast słodyczy kupuje mi zabawki, żebym miał zdrowe zęby.
Przedszkole w Lubomi, grupa IV „Starszaki"
Laura Depta Opowiem o mojej babci Marysi. Zdarza się, że zabiera mnie na wycieczki w góry. Lubię oglądać tam różne zwierzęta. Widziałam tam sarenki i sowę. I jeszcze inne zwierzątka, ale już nie pamiętam jakie. Babcia ma dużo fajnych ciuchów i różnych bransoletek. Bardzo lubię się w nie ubierać, przymierzać je. A babcia na szczęście mi na to pozwala.
Laura Olejniczak Moja babcia ma na imię Monika. Często ze mną gra w karty, w Piotrusia albo w wojnę. Bawi się też ze mną lalkami i moim domkiem dla lalek. Szyje dla moich lalek ubranka. Czasem pomagam babci przy gotowaniu obiadu. Tzn. babcia gotuje, a ja pomagam nakrywać do stołu. Babcia zabiera mnie też na spacery i wtedy bawimy się w kotka i myszkę.
Paweł Zawisza Moja babcia Teresa jest bardzo miła. Dlatego jak potrzebuje pomocy, to jej chętnie pomagam. Latem przycinam suche listki kwiatom, pomagam wyrywać chwasty. A babcia za to kupuje mi słodycze. I czasem fajne zabawki. Poza tym robi pyszną jajecznicę z salami i szczypiorkiem. Czasem jak z babcią śpię, to zanim zasnę opowiada mi bajki.