Kapusta robiła w Lubomi furorę
Kapusta i potrawy z nią związane były głównym tematem Gminnego Przeglądu Potraw, który odbył się w Lubomi.
Tym razem organizatorem imprezy było Koło Gospodyń Wiejskich w Lubomi. To tu w 2002 roku narodził się pomysł wystawiania potraw przygotowanych przez gospodynie. – Wcześniej jeździłyśmy na takie wystawy na szczeblu powiatu, ale później ta tradycja jakoś ustała, więc zaczęliśmy organizować wystawy we własnym gronie – mówi Gizela Bizoń, założycielka KGW Lubomia.
Kilka lat później inicjatywę przejęły gospodynie z Syryni, które wyszły z pomysłem, by co roku inne KGW organizowało przegląd, obejmujący zasiągiem całą gminę Lubomia. Dziś to już tradycja. Co roku panie starają się zróżnicować tematykę przeglądu. Tym razem jego hasłem była „Pani Grządki” i „Królowa Spiżarni”, czyli kapusta. Każde KGW przygotowało kilka różnych potraw, których co najmniej jednym składnikiem była kapusta. Na stołach królował więc bigos, przygotowany dzień wcześniej przez gospodynie z Lubomi. Były też gołąbki, żeberka w kapuście, kapusta z grzybkami, kapusta na słodko i wiele, wiele innych kapuścianych potraw. – Z kapustą da się zrobić wszystko – przekonywała Aniela Zając, prezentująca potrawy przygotowane przez KGW Nieboczowy.
Sama idea przeglądu sprowadza się do integracji pań z gminnych KGW. – Chodzi nam przede wszystkim o to, by wyciągnąć je z domów, sprzed telewizorów. Dziś coraz więcej pań cierpi na depresję. A czemu? Bo nie mają sobie gdzie poplotkować. My im stwarzamy tę możliwość. W tym roku przy kapuście – przekonuje z uśmiechem Gabriela Świerzy, szefowa gospodyń z Lubomi.
(art)