Chciałam sprawdzić swoje umiejętności
Uczennica z Mszany wywalczyła tytuł Jastrzębskiego Małego Mistrza Ortografii.
Po raz piąty w Jastrzębiu Zdroju zorganizowano miejskie dyktando, którego inicjatorem była tragicznie zmarła dziennikarka, senator – Krystyna Bochenek. W tym roku także miała pojawić się na dyktandzie. Zastąpiła ją córka, Magdalena.
Sięgnęłam do słownika
W sali kina Centrum, 22 maja, z ortografią zmagano się w dwóch grupach wiekowych: do lat 16 i powyżej tego roku życia. W pierwszej udział wzięła Małgorzata Grzonka, uczennica Zespołu Szkół w Mszanie. Bez problemu pokonała 257 uczestników i zajęła pierwsze miejsce. – Stwierdziłam, że warto się sprawdzić. Nie przygotowywałam się jakoś szczególnie. Pięć dni przed kolejną edycją dyktanda sięgnęłam do słownika, przypominałam sobie zasady pisowni i interpunkcji. I udało się – mówi z uśmiechem Mały Mistrz Ortografii.
Prezent na urodziny
To druga edycja dyktanda, w której brała udział szesnastoletnia uczennica z Mszany. Dwa lata temu nie udało się jej odnieść sukcesu. Tym razem było inaczej. Główna nagroda – laptop i dyplom powędrowały w jej ręce. Tekst nie należał do łatwych. Dotyczył inscenizacji bitwy pod Grunwaldem. Jego autorką była prof. dr hab. Aldona Skudrzyk. – Jestem zadowolona nie z laptopa, ale z faktu, że rodzice są ze mnie dumni i nauczycielka Monika Kowalska także ma po temu powody. Chciałam im podziękować na rozdaniu nagród, ale zjadł mnie stres. Dlatego robię to teraz – opowiada wzruszona Małgorzata Grzonka. – To doskonały prezent na urodziny, które obchodziłam dzień wcześniej, przed dyktandem – dodaje.
Marzy o dziennikarstwie
Laureatka swoją przyszłość wiąże ściśle z humanistyką. Marzy o dziennikarstwie. Pierwszym krokiem na drodze do realizacji planów ma być edukacja w jastrzębskim ZS nr 6 o profilu dziennikarsko-prawnym.
Dużym mistrzem ortografii Jastrzębia Zdroju została Katarzyna Kappa z Raciborza. W nagrodę otrzymała 3 tysiące złotych.
(mag)