Własna straż gminna i Uniwersytet Trzeciego Wieku
– Byłoby niedobrą sytuacją, gdyby w tak dużej gminie obecny wójt nie miał kontrkandydata. Zdecydowałem się, bo zawsze chciałem pomagać ludziom. Teraz kiedy jestem na emeryturze mam na to sporo czasu – wyjaśnia Stanisław Zbroja, kandydat na wójta Gorzyc. Startuje z listy Prawa i Sprawiedliwości, nie jest jednak członkiem tej partii.
W swoim programie wyborczym akcentuje konieczność reformy gminnej oświaty. Proponuje utworzenie tam gdzie to możliwe zespołów szkolnych. – Takie rozwiązania sprawdziły się w sąsiednich gminach – podkreśla Stanisław Zbroja. Akcentuje również konieczność poprawy infrastruktury sportowej przy placówkach oświatowych. – Wstyd, że mamy przy szkołach tylko betonowe boiska – zauważa.
W kwestiach bezpieczeństwa postuluje powołanie straży gminnej, która zastąpiłaby jego zdaniem nieefektywne rozwiązanie jakim jest wypożyczanie strażników z Wodzisławia. Mówi także o powołaniu do życia Uniwersytetu Trzeciego Wieku i lepszym pozyskiwaniu środków unijnych. Myśli także o budżetowych oszczędnościach. – Warto zastanowić się chociażby nad ograniczeniem kosztów administracji obsługującej placówki oświatowe – podkreśla.
(art)