Rada rodziców zafundowała uczniom szafki jak z amerykańskiego filmu
W środę 9 lutego w Zespole Szkół w Gołkowicach odbyła się skromna uroczystość oddania do użytku 170 szafek dla uczniów gimnazjum. W sumie szkoła ma ich 270, bo już wcześniej wzbogaciła się o 100 szafek. Od końca 2009 roku służyły one uczniom klas trzecich gimnazjum. Teraz szafkę będzie miał każdy uczeń gimnazjum. – Można w niej zostawić buty, wierzchnie ubranie czy książki, bądź rzeczy osobiste. Dla młodych uczniów to też swego rodzaju sprawdzian odpowiedzialności. Każdy ma swój kluczyk i musi o szafkę dbać – wyjaśnia Waldemar Paszylka, dyrektor Zespołu Szkół w Gołkowicach. Gdyby jednak kluczyk zdarzyło się zgubić, to szkolny woźny dysponuje kluczem-matką, który otwiera wszystkie szafki.
Pomysł podpatrzyli w filmach
Kwota jaką wydano na zakup szafek jest niebagatelna. W sumie kosztowały nieco ponad 27 tys. zł. Co najważniejsze zostały zakupione tylko i wyłącznie ze środków wygospodarowanych przez radę rodziców, działającą w Zespole Szkół. Pieniądze zebrano m.in. poprzez organizację zabaw szkolnych. – Wspólnie z dyrektorem uzgodniliśmy, że zakup takich szafek to najlepsze rozwiązanie. Każdy z nas widział takie szafki w amerykańskich filmach i doszliśmy do wniosku, że pewnie naszym uczniom spodobał by się taki prezent – śmieje się Ewa Sitek, przewodnicząca rady rodziców.
Uczniowie zadowoleni
Rodzice doskonale trafili w gusta uczniów. Ci przyznają, że szafki to doskonały pomysł. – Ja bardzo jestem zadowolona z tego, że mam swoją szafkę, bo można w niej wszystko bez obawy zostawić. Nie trzeba nosić ze sobą po szkole wszystkich książek, wystarczy na przerwie wziąć odpowiedni komplet i zostawić niepotrzebny – mówi Weronika Zientek z klasy 3d.
– Chcieliśmy coś zrobić dla szkoły i uczniów. Ta szkoła nie jest dla nas anonimowa. Przecież tu się uczą i będą uczyć nasze dzieci, więc uznaliśmy, że warto ją wesprzeć – podkreśla Ewa Sitek. Nie jest to zresztą pierwsze działanie rady rodziców na rzecz szkoły. Wcześniej zafundowała już szkole m.in. rzutniki. – Naszej radzie rodziców należą się ogromne podziękowania – podkreśla dyrektor Paszylka.
(art)