Chcę godnie odejść z tego świata
WODZISŁAW – Bogdan Gorczyński, znany kolekcjoner monet i medali jest ciężko chory. U kresu życia postanowił przekazać do muzeum część swoich zbiorów.
Z wodzisławskim muzeum pasjonat współpracuje od dawna. Wielokrotnie prezentował tu swoje zbiory. Teraz muzeum otrzymało od niego kolekcję 88 medali wybitych przez Mennicę Polską.
Papież i „Solidarność”
Pamiątki związane są z wizytami Jana Pawła II w kraju, najważniejszymi zrywami narodu polskiego i Niezależnym Związkiem Zawodowym „Solidarność”. Wśród nich są 153 odznaki z napisem „Solidarność” pochodzące z różnych części Polski. Były one noszone przez ówczesną opozycję i sympatyków tego ruchu. Każdy egzemplarz odznaki jest inny. W zbiorze są również podziemne wydania kart pocztowych i okolicznościowych, znaczków, ulotek, gazet oraz kartek żywnościowych z lat 70 i 80-tych XX w. – Dzięki temu zasobowi będziemy mogli przygotować wystawę poświęconą wielkiemu ruchowi społecznemu jakim była „Solidarność” – mówi Sławomir Kulpa, dyrektor wodzisławskiego Muzeum.
Liczy się wartość historyczna
Przedmioty przekazane do muzeum to część zbiorów Bogdana Gorczyńskiego. 75-latek gromadzi je od najmłodszych lat. Dzisiaj posiada największą kolekcję tego typu w regionie, a może i w Polsce. – Wielu proponowało mi, bym sprzedał to czy tamto. Nic z tego. Nie pozwolę, by te pamiątki były przedmiotem handlu i kupczenia. Interesuje mnie ich wartość historyczna. Pieniądze się tutaj nie liczą. Chcę godnie odejść z tego świata – mówi pan Bogdan. 15 lat temu stwierdzono u niego przewlekłą obstrukcyjną chorobę płuc. Nie rozstaje się z urządzeniem ułatwiającym mu oddychanie.
(raj)