Pani Gabriela zrezygnowała z mandatu
RADLIN Gabriela Halamoda, dotychczasowa wiceprzewodnicząca rady, nie jest już radną miejską.
W ubiegłym tygodniu złożyła pisemną rezygnację. W piśmie nie podała powodu. W rozmowie z „Nowinami Wodzisławskimi” przyznała, że miała powody osobiste. – Decyzja o rezygnacji była dla mnie bardzo trudna. Mam poważne problemy zdrowotne. Nie wiem, jak poukłada się moje życie. Dlatego uznałam, że lepiej będzie złożyć mandat – mówi radlinianka. 1 grudnia na sesji rada miasta stwierdziła wygaśnięcie jej mandatu. Gabriela Halamoda nie przyszła na sesję. Jej rezygnacja oznacza, że w ciągu 3 miesięcy muszą odbyć się wybory uzupełniające do rady miasta w obwodzie, w którym uzyskała mandat. W tym przypadku chodzi o dzielnicę Marcel. Podczas obrad odbyły się natomiast wybory wiceprzewodniczącego rady. Został nim Stefan Lukoszek, który pełnił już tę funkcję w poprzedniej kadencji. Był jedynym kandydatem. W tajnym głosowaniu poparło go 10 radnych, 3 wstrzymało się od głosu. Sam zainteresowany wyłączył się z głosowania.
(tora)