Na jarmarku wybrali najlepsze potrawy
W niedzielę 11 grudnia w Czyżowicach odbyła się V edycja świątecznego Jarmarku Czyżowickiego. Gościem specjalnym był znany śląski kucharz Remigiusz Rączka.
Swoje prace wystawiło kilkunastu rękodzielników. Prezentowali je także uczniowie miejscowych szkół. Na scenie pojawiły się dzieci i zespoły folklorystyczne. Nie zabrakło także kulinariów. Wielu gości przyszło na spotkanie z Remigiuszem Rączką, jednym z najpopularniejszych kucharzy w kraju. Tym razem Rączka nie gotował, tylko wcielił się w rolę oceniającego – był głównym jurorem konkursu „Kalejdoskop Śląskich Smaków” obszaru Morawskich Wrót. Do udziału w nim zgłosiło się 10 wystawców – zarówno gospodynie jak i lokalni restauratorzy. Rączka wraz z dwoma innymi kucharzami wnikliwie ocenił każdą potrawę. – Wybór nie był trudny – stwierdził znawca śląskiej kuchni. W kategorii amatorów najlepszą zupę wykonały gospodynie z KGW Bluszczów. Był to żur na kwaśnicy. Najlepsze danie główne przygotowały gospodynie z KGW Turza. Była to rolada śląsko, modro kapusta i kluski. Najlepszy deser przygotowały „Sąsiadki z Turzy”, które oczarowały kucharzy kreplami. W kategorii profesjonalistów na najlepszą zupę wygrała grochówka z grzankami, przygotowana przez Dom Przyjęć u Dziwokich. Ta sama restauracja otrzymała też nagrodę za danie główne czyli ciemne kluski, wędzone żeberka z kapustą kiszoną zasmażaną. Tytuł za najlepszy deser trafił do restauracji Rex, która przygotowała makówki z bułką. Ponadto jury przyznało specjalne wyróżnienie amatorce z Czech za zupę „Beskycka fazolačzka”.
(art)