Krupniok będzie reklamować Śląsk
REGION Grupa przedsiębiorców stara się o zarejestrowanie śląskiego krupnioka w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych jako produktu regionalnego.
Jak informuje biuro prasowe urzędu marszałkowskiego, pierwszym krokiem w tym procesie jest założenie formalnej grupy producentów, która będzie mogła złożyć stosowny wniosek o rejestrację produktu w systemie unijnym. Kolejny krok to określenie obszaru wytwarzania krupnioka, ustalenie dokładnej specyfikacji produktu oraz udokumentowanie historii, znaczenia i związku z obszarem wytwarzania. Producenci „krupnioka śląskiego” zadeklarowali chęć przystąpienia do grupy producenckiej oraz wyrazili gotowość włączenia się w proces rejestracji. Proces ruszył i prawdopodobnie krupniok zostanie zarejestrowany.
Warto wspomnieć w tym miejscu także o produktach tradycyjnych. Są łatwiejsze do rejestracji niż regionalne, ponieważ w tym przypadku nie trzeba powoływać grupy producentów. Produkt tradycyjny może zarejestrować jeden producent, np. koło gospodyń. Do rejestracji produktów tradycyjnych żywo zachęca Stowarzyszenie LYSKOR, działające na terenie gmin Lyski i Kornowac. W ubiegłym roku odbyło się szkolenie dla wszystkich zainteresowanych tematem rejestracji produktów. Wtedy też zrodził się pomysł, aby zarejestrować dwa produkty – rybę w glinie, która jest specjalnością LYSKOR–u oraz kreple z makiem, które tworzy KGW Kobyla. Pomysł rejestracji produktów znalazł zainteresowanie i obecnie tworzone są wnioski o rejestrację. Proces ten jest czasochłonny i wymaga dużych przygotowań. – Sam wniosek nie sprawia dużych trudności. Więcej pracy trzeba włożyć w przygotowanie załączników. Trzeba dokładnie opisać produkt i jego produkcję. Wymagane są m.in. cechy takie jak smak, konsystencja czy zawartość alkoholu w produkcie – informuje Małgorzata Dorna ze Stowarzyszenia LYSKOR. Następnie trzeba udowodnić, że tradycja tworzenia produktu ma przynajmniej 25 lat. W tym celu należy wyszukać wzmianki w literaturze i prasie dotyczące naszego produktu lub przeprowadzić wywiad etnograficzny potwierdzony przez zawodowego etnografa. Jakie są zalety rejestracji? – Przede wszystkim promocja regionu i samego producenta produktu, także na polu europejskim. Rejestracja pozwala także na zastrzeżenie nazwy i metod produkcji – odpowiada Małgorzata Dorna.
(ska)
Wybrane potrawy wpisane na listę produktów regionalnych lub będące w trakcie rejestracji na Śląsku
1. Kołocz weselny
2. Moczka
3. Miodula
4. Siemieniatka
5. Żur śląski
6. Rolada wołowa
7. Kardinadle
8. Szpajza cytrynowa
9. Ule miodowo-orzechowe