Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 10 (591) Data wydania: 06.03.12

Krupniok będzie reklamować Śląsk

REGION Grupa przedsiębiorców stara się o zarejestrowanie śląskiego krupnioka w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych jako produktu regionalnego.

Jak informuje biuro prasowe urzędu marszałkowskiego, pierwszym krokiem w tym procesie jest założenie formalnej grupy producentów, która będzie mogła złożyć stosowny wniosek o rejestrację produktu w systemie unijnym. Kolejny krok to określenie obszaru wytwarzania krupnioka, ustalenie dokładnej specyfikacji produktu oraz udokumentowanie historii, znaczenia i związku z obszarem wytwarzania. Producenci „krupnioka śląskiego” zadeklarowali chęć przystąpienia do grupy producenckiej oraz wyrazili gotowość włączenia się w proces rejestracji. Proces ruszył i prawdopodobnie krupniok zostanie zarejestrowany.

Warto wspomnieć w tym miejscu także o produktach tradycyjnych. Są łatwiejsze do rejestracji niż regionalne, ponieważ w tym przypadku nie trzeba powoływać grupy producentów. Produkt tradycyjny może zarejestrować jeden producent, np. koło gospodyń. Do rejestracji produktów tradycyjnych żywo zachęca Stowarzyszenie LYSKOR, działające na terenie gmin Lyski i Kornowac. W ubiegłym roku odbyło się szkolenie dla wszystkich zainteresowanych tematem rejestracji produktów. Wtedy też zrodził się pomysł, aby zarejestrować dwa produkty – rybę w glinie, która jest specjalnością LYSKOR–u oraz kreple z makiem, które tworzy KGW Kobyla. Pomysł rejestracji produktów znalazł zainteresowanie i obecnie tworzone są wnioski o rejestrację. Proces ten jest czasochłonny i wymaga dużych przygotowań. – Sam wniosek nie sprawia dużych trudności. Więcej pracy trzeba włożyć w przygotowanie załączników. Trzeba dokładnie opisać produkt i jego produkcję. Wymagane są m.in. cechy takie jak smak, konsystencja czy zawartość alkoholu w produkcie – informuje Małgorzata Dorna ze Stowarzyszenia LYSKOR. Następnie trzeba udowodnić, że tradycja tworzenia produktu ma przynajmniej 25 lat. W tym celu należy wyszukać wzmianki w literaturze i prasie dotyczące naszego produktu lub przeprowadzić wywiad etnograficzny potwierdzony przez zawodowego etnografa. Jakie są zalety rejestracji? – Przede wszystkim promocja regionu i samego producenta produktu, także na polu europejskim. Rejestracja pozwala także na zastrzeżenie nazwy i metod produkcji – odpowiada Małgorzata Dorna.

(ska)



Wybrane potrawy wpisane na listę produktów regionalnych lub będące w trakcie rejestracji na Śląsku

1. Kołocz weselny
2. Moczka
3. Miodula
4. Siemieniatka
5. Żur śląski
6. Rolada wołowa
7. Kardinadle
8. Szpajza cytrynowa
9. Ule miodowo-orzechowe