Młodzież nakręciła „Bibliotekę na perypetiach”
GODÓW. Despotyczna dyrektorka, czytelnicy i szczur wystąpili w komedii stworzonej przez młodych mieszkańców gminy.
18 czerwca w Gminnej Bibliotece Publicznej odbyła się premiera filmu „Biblioteka na perypetiach”. 15–minutową komedię nakręcili młodzi uczestnicy warsztatów filmowych „zaKręceni”. Produkcja opowiada o życiu biblioteki. Pojawia się despotyczna dyrektorka (w tej roli prawdziwy pracownik godowskiej biblioteki Adriana Piwońska) i pracownicy, którzy udają że pracują. Są również czytelnicy, uczestnicy warsztatów, przedstawiciele tajemniczej inspekcji sanitarnej, a także... szczur.
Młode głowy pełne pomysłów
Dwanaście osób w wieku od 15 do 18 lat od stycznia do czerwca co dwa tygodnie spotykało się w bibliotece z Mirosławem Ropiakiem, reżyserem, scenarzystą i operatorem z chwałowickiego Klubu Filmu Niezależnego. Uczył ich sztuki aktorstwa a także posługiwania się kamerą, którą zakupiono na potrzeby projektu. Część zajęć odbywała się w Chwałowicach. Tam film został zmontowany. Uczestnicy warsztatów odwiedzili również profesjonalne studio nagraniowe katowickiego oddziału TVP. Do filmu przygotowali aż cztery scenariusze. – Niczego im nie narzucaliśmy. Oni praktycznie wszystko sami wymyślili. Nie przypuszczałam, że aż tak ochoczo podejdą do tych zajęć – mówi Bożena Holesz, dyrektor GBP w Godowie. Uczestnicy warsztatów w głosowaniu wybrali scenariusz Roksany Łaciok. – Generalnie wszyscy wymyślaliśmy jakieś scenki. Myślę, że odzwierciedlają one to co każdy z nas gdzieś tam kiedyś zaobserwował. A ja nadałam temu jedynie taką luźną, komediową formę – opowiada Roksana, która obecnie pisze swoją pierwszą książkę.
Wykorzystają doświadczenie
Szukanie pomysłu na film i tworzenie scenariuszy było o tyle łatwiejsze, że niektórzy uczestnicy warsztatów mieli już w tym pewne doświadczenia. Rene Górny przyznaje, że z grupą kolegów za pomocą kamery cyfrowej czy aparatu fotograficznego kręcił już wcześniej krótkie filmiki. – Staramy się filmować różne scenki. Co nam tylko przyjdzie do głowy – śmieje się Rene. Nie wyklucza, że wyposażony w nowe doświadczenia wspólnie z kolegami nakręci kolejne filmy. Planuje wziąć udział m.in. w Rybnickich Prezentacjach Filmu Niezależnego RePeFeNe, organizowanych w chwałowickim Domu Kultury.
Film dzięki grantowi
Młodzież ma nadzieję, że zakończony już projekt nie będzie ostatnim. – To była super przygoda i nowe doświadczenie. Fajnie by było gdyby udało się zrobić podobny projekt dotyczący na przykład muzyki – mówi Rene Górny.
Warsztaty filmowe „zaKręceni” zostały zrealizowane przy wsparciu finansowym programu Równać Szanse Polsko–Amerykańskiej Fundacji Wolności. Biblioteka dostała na ten cel 7 tys. zł dotacji. Dzięki temu film powstał w 500 kopiach, dostępnych nieodpłatnie w GBP na płytach CD. Wkrótce będzie go można również oglądać w internecie na stronie www.mlodzi–godow.com.
(art)