Frekwencja dopisuje, dzieci zadowolone
WODZISŁAW 13 lipca w Wodzisławskim Centrum Kultury odbyły się zajęcia z cyklu „Kreatywna Kraina”. – Staramy się, aby były one rozwojowe, aby dzieci się czegoś nauczyły w czasie wakacji – mówi Dorota Krawczyk, instruktor WCK.
Przyszedłem, bo w domu nudno
Warsztaty podzielono na dwie części. W pierwszej, dzieci miały za zadanie narysować fantazyjnego potwora. Następnie każdy rysunek został pocięty na cztery części i włożony do torby. W drugiej części zajęć, dzieci losowały jeden kawałek rysunku z torby. Potem przyklejały go w dowolnym miejscu na czystej kartce i na podstawie tego fragmentu tworzyły rysunek.
– Przyszedłem na te zajęcia głównie z powodu nudy. Tutaj mogę rysować, co chcęi mogę również się czegoś nauczyć. Na zajęciach spotykam też swoich kolegów i koleżanki – mówi Tomasz Bochenko z Wodzisławia.
– Lubię te zajęcia. Jest miła atmosfera i mili opiekunowie. Są fajne tematy zajęć i jest dużo zabawy. Przyszłam na zajęcia, ponieważ koleżanki mnie namówiły – dodaje Ewa Prietz z Wodzisławia.
Punkty w karnecie
Z tej oferty WCK korzysta od 20 do 50 osób. – Często przyjeżdżają do nas dzieci z innych miast – z Żor, Jastrzębia i Rybnika. Powstają naprawdę superprace. Staramy się, aby akcja „Lato w mieście” w WCK, co roku wyglądała inaczej. Wymyślamy nowe zajęcia, nowe propozycje – dodaje Dorota Krawczyk.
Z prac dzieci powstaje wystawa. Przynoszą one również swoje dzieła na konkurs plastyczny „Wakacyjny zwierzyniec”, którego wyniki zostaną ogłoszone 26 sierpnia na wodzisławskim rynku. Tego dnia będą również wręczane nagrody za udział w zajęciach organizowanych przez WCK. Uczestnicy otrzymali karnety, do których wklejają punkty za obecność.
(aro)