Halibut z krewetkami dał podium kucharzom z „Ekonomika”
WODZISŁAW Drużyna Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia zajęła 3. miejsce podczas wojewódzkiego konkursu Nordyckie Kulinaria.
Zespół w składzie Michał Kawulok, Kamil Widenka, Karolina Skrzydło i Justyna Glenc wywalczył podium przygotowując mus z halibuta na kiełkach z brokułów w towarzystwie krewetki i sosu jogurtowego z wasabi, pierś indyczą faszerowaną wątróbką i pieczarkami w towarzystwie pulpecika z gremoladą na galaretce z czarnej porzeczki, z dodatkiem puree selerowego, fasolki mamuciej i sosu cebulowo-szafranowego oraz czekoladową fantazję z sosem malinowym.
Uczniów w konkursie wspierały nauczycielki Elżbieta Kaczmarek-Wija i Monika Guz-Wszołek. Uczniowie mieli za zadanie przygotować w ciągu 3,5 godziny 6 potraw z opracowanego przez siebie zestawu. Dokonania oceniali kucharze hotelu Qubus pod przewodnictwem Michała Kail.
Impreza odbyła się 11 października w Zespole Szkół Ekonomicznych i była częścią X Festiwalu Nordalia, propagującego kraje skandynawskie, odbywającego się od 10 do 26 października w 18 śląskich miejscowościach.
(tora)