Jaki jest prawdziwy krupniok?
Do 26 listopada można zgłaszać uwagi do receptury śląskiego krupnioka. Trwają bowiem starania o rejestrację krupnioka śląskiego w unijnym systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych (CHOG).
Póki co grupa producentów krupnioka uzgodniła jednolitą recepturę produkcji, określając poszczególne składniki wyrobu w dopuszczalnych granicach (tzw. widełkach). Dzięki temu wyrób nie zatraci swojego niepowtarzalnego i oryginalnego charakteru, a każdy z producentów nadal będzie mógł wytwarzać wg własnej receptury, ale mieszczącej się w podanych zakresach. Przyjęta wersja receptury wytwarzania krupnioka śląskiego zamieszczona została na stronie Województwa Śląskiego.
Uwagi i sugestie przyjmują Urząd Marszałkowski (tel. 32 77 40 080, e-mail: akotwa@slaskie.pl) oraz Grzegorz Miketa, dyrektor Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach (cech@cech–wedliniarzy.pl, 32 781 07 31, 722 006 400).
(red)