Ekonomik na podium jesieni kulinarnej
WODZISŁAW Duet gospodarzy Adam Papierz i Sylwester Kurkowski zajął drugie miejsce w drugiej edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej, która odbyła się 20 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu.
Impreza upłynęła pod hasłem „Wariacje z karkówką”. W kulinarnych szrankach zmagało się 10 drużyn z województwa śląskiego, jedna ze Świnoujścia i jedna z Republiki Czeskiej. Gospodarze, którymi opiekowała się Judyta Lamża, przygotowali grillowaną roladę wieprzową z kapustą kiszoną i soczewicą, z sosem z grzybów leśnych w towarzystwie miseczki z sałatą z pesso i chipsów w towarzystwie kapusty włoskiej.
– Liczyliśmy może na trzecie miejsce, a wyszło lepiej – mówią Adam Papierz i Sylwester Kurkowski.
– Tegoroczny konkurs był o tyle ciekawy, że uczniowie dopiero na miejscu otrzymali produkty. Była to karkówka, przyprawy oraz pesso gryczane i z tego należało stworzyć coś ciekawego – mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, zarazem felietonista „Nowin Wodzisławskich”.
Potrawy oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, eksperta kulinarnego RM Gastro. – Patrząc na potrawy przygotowane przez młodych kucharzy, można powiedzieć, że wygląda to fenomenalnie. Musimy jednak pamiętać, że przed podaniem należy skosztować to, co przygotowaliśmy – podkreślił. Zauważył, że niektóre drużyny przyłożyły się do wyglądu potraw bez spróbowania ich przed podaniem.
Podobnie jak przed rokiem, główną nagrodę komisja konkursowa przyznała uczniom Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych z Rybnika.
(tora)