Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 47 (680) Data wydania: 19.11.13

Karminadle gwiazdą Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Ekonomiku

WODZISŁAW Śląskie karminadle, czyli kotlety z mięsa mielonego, były gwiazdą tegorocznych zmagań kulinarnych podczas III Śląskiej Jesieni Kulinarnej, która odbyła się 13 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych.

W ogólnopolskim konkursie gastronomicznym wzięło udział 11 dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne m.in. z  Bielska-Białej, Bytomia, Cieszyna, Rydułtów, Czerwionki-Leszczyn, Ornontowic czy nawet ze Świnoujścia. Uczestnicy mieli za zadanie wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań z mielonej wieprzowiny i doboru dodatków w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. – Do dyspozycji mieli 0,5 kg mielonego mięsa, naturalne zioła oraz przyprawy – mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, kucharz, feleitonista „Nowin Wodzisławskich”. Na przygotowanie porcji konkursowych uczestnicy mieli 2,5 godziny. Udowadniali, że produkt cieszący się złą sławą wśród klientów barów, restauracji i bistro, nazywany często „przeglądem tygodnia”, jest wartościowym składnikiem wielu pysznych dań. Całość oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, eksperta kulinarnego RM Gastro, który podsumował konkurs dwoma słowami: - Było smacznie.

Główną nagrodę komisja konkursowa postanowiła przyznać reprezentantkom gospodarzy, czyli wodzisławskiego Ekonomika:  Agacie Materzok i Judycie Socha. Dziewczyny przygotowały karminadle z harynkiem podane na musie jabłkowo – chrzanowym z dodatkiem puree z dyni oraz duszonych liści włoskiej kapusty. Podczas konkursu odbył się także pokaz mistrza kuchni Bogusława Kubaszka, który wykonał dania z gęsiny.

(tora)