Błażej dał radę mimo awarii wody
Ekonomik drugi raz z rzędu zwycięzcą Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy
WODZISŁAW Błażej Kubica, uczeń klasy III Technikum Uzupełniającego w Zespole Szkół Ekonomicznych zajął pierwsze miejsce w V Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy, który odbył się 27 listopada w Cieszynie. W kulinarnych zmaganiach brało udział 12 śląskich szkół o profilu gastronomicznym, a także ekipa z Czeskiego Cieszyna. W tym roku zadanie dla reprezentanta wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych było tym trudniejsze, iż pragnął obronić pierwsze miejsce zdobyte rok wcześniej. Błażej pod okiem Judyty Lamży, trenera, nauczyciela przedmiotów zawodowych przygotował cztery porcje roladek z indyka nadziewanych wątróbką, suszonymi pomidorami i karotką, w płaszczu pszennym, w towarzystwie duetu z fasolki szparagowej otulonej boczkiem, razem z puree pietruszkowo-ziemniaczanym, sosem szpinakowym i prażonymi orzeszkami piniowymi. Tematem przewodnim rywalizacji było mięso z indyka oraz wykorzystanie w potrawie przynajmniej dwóch mrożonych warzyw z listy. Jury Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz przedstawiciele nauczycieli, ponownie najwyżej ocenili profesjonalizm pracy Błażeja. Wyróżnili smak i aranżację na talerzu. - Uczeń poradził sobie również wzorowo z nieprzewidzianą sytuacją – awarią wody w Cieszynie. Zmusiła go do zmiany niektórych metod i technik kulinarnych. Jego doświadczenie pomogło osiągnąć ponowny sukces – relacjonuje Judyta Lamża.
Ten rok jest dla ucznia Zespołu Szkół Ekonomicznych bardzo pomyślny , ponieważ sprawdził się również na konkursach międzynarodowych. Zdobył srebrny medal na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Retigo Cup 2013 Czechy w Přerovie. Z kolei startując w kategorii senior, rywalizując z szefami kuchni zdobył Srebrny Medal Konkursu Gastronomicznego Młodych Specjalistów w Dziedzinie Gastronomii Gastro Kromeřiž Tescoma Cup 2013 w Czechach.
(opr. tora)