Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 29 (766) Data wydania: 21.07.15
Czytaj e-gazetę

Dzieci poznawały mleczne sekrety

Maluchy mówiły, że masło robi się z mleka i konserwantów

RADLIN Jakie zwierzęta dają mleko? Jak wydoić krowę? Jak się robi masło? Tego wszystkiego mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów z serii Opowiadamy o świecie – O mleku, zorganizowanych przez radliński MOK.

9 lipca w Miejskim Ośrodku Kultury w Radlinie, najmłodsi, jak i ci nieco starsi, mogli wziąć udział, w bardzo ciekawych warsztatach, których tematem przewodnim było mleko. Uczestnicy, których łącznie było 26, najpierw zaczerpnęli trochę teorii, a później, przy pomocy prowadzących, zrobili pyszne, świeże i zdrowe masło.

Co daje mleko?

W pierwszej części programu dzieci dowiedziały się z jakich zwierząt ludzie otrzymują mleko, jakie z tego mleko można robić produkty, jak również poznały kilka ciekawostek. Na pytanie, jakie zwierzęta dają mleko, większość standardowo odpowiadała krowy, owce czy kozy. Wielu nieźle zdziwiło się gdy, usłyszeli, że mleko dają również kobyły, osły, renifery, wielbłądy, bawoły, lamy czy jaki, a używane jest ono nie tylko do picia, np. mleko osłów wykorzystuje się do produkcji kosmetyków, a bawole do robienia sera mozzarella. Mleko reniferów piją Eskimosi, a kobyle Mongołowie. W Japonii nie pije się mleka, gdyż żołądki Japończyków nie są na to przystosowane, a najdroższe mleko na świecie pochodzi od myszy i jest ono wykorzystywane do robienia eksperymentów.

Następnie dzieci obejrzały film, z którego dowiedziały się w jaki sposób wydoić krowę.

Maślana radość

Po teorii przyszedł czas na praktykę, czyli gwóźdź programu, a mianowicie robienie masła. Milusińscy zapytani o to, z czego robi się masło odpowiedzieli, że z mleka i… z konserwantów. Przed rozpoczęciem pracy, każdy z uczestników obowiązkowo musiał umyć ręce i można było zaczynać. Pierwszym etapem było ubijanie śmietany. Każdy z podopiecznych miał okazję, aby się wykazać. Jedni dawali sobie radę sami, inni potrzebowali niewielkiej pomocy. Wszyscy mieli przy tym niesamowitą frajdę i doskonale się bawili. Po ubiciu, większość skrzywiła się na widok tego, co im wyszło, gdyż ubite masło nie wyglądało jeszcze zbyt apetycznie. Należało go wtedy przelać do miski i dokładnie umyć. Następnie każdy miał za zadanie przełożyć odrobinę masła z miski do specjalnej foremki i nieco je uklepać. Gdy foremki były już pełne, panie prowadzące pomogły przełożyć gotowe masło na talerz. Teraz wyglądało już bardzo apetycznie, a wszyscy oblizywali się, na jego widok. Gotowe masło było naprawdę pyszne, bo nie dość, że było świeże, to na dodatek zdrowe, ponieważ nie zawierało, żadnych dodatkowych składników. Każdy jadł, ile tylko mógł, gdyż tak bardzo wszystkim smakowało. Jedni brali też do domu, żeby dać na spróbowanie rodzicom.

Na zakończenie wszyscy uczestnicy zostali obdarowani przepisami, jak zrobić masło z ziołami, żeby było jeszcze lepiej smakowało, kolorowankami, a przede wszystkim wiedzą, która z pewnością nie raz może im się przydać.

Mateusz Lisiecki