Tęcza na talerzu, czyli kolorowa dieta dla dzieci
Komponując posiłki dla najmłodszych warto pamiętać o tym, że zdrowa dieta powinna opierać się na różnorodnych produktach, a im bardziej kolorowo będzie na talerzu, tym lepiej.
Naturalne barwniki zawarte w owocach i warzywach nie tylko cieszą oko, ale także niosą ze sobą informacje o cennych składnikach odżywczych. Kolorowa dieta zapewni dużo energii i prawidłowy rozwój naszych pociech. Barwy warzyw i owoców wzięła pod lupę Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, ekspertka ds. zdrowego odżywiania kampanii „Pora na pomidora”.
Czy Wasze dzieci jedzą: marchewkę, paprykę, dynię, kukurydzę, gruszki, morele i brzoskwinie? Włączając do codziennej diety żółte i pomarańczowe owoce i warzywa, dbamy o prawidłowy poziom cholesterolu oraz obniżamy ciśnienie krwi. Beta-karoten zawarty w ich naturalnym barwniku unieszkodliwia wolne rodniki, chroniąc tym samym skórę przed promieniami słonecznymi. Dodatkowo, jest on źródłem witaminy A, która jest niezbędna w procesie widzenia. Wzmacnia także odporność i sprzyja tworzeniu nowych komórek, co jest istotne w okresie intensywnego wzrostu u dzieci.
Zastrzyk zielonej energii
Dietę malucha należy wzbogacić również o zielone, niskokaloryczne produkty takie jak: sałata, ogórki, cukinia, brokuł, szpinak, szczypior, szparagi, brukselka, jarmuż, natka pietruszki, rzeżucha, kapusta, agrest czy zielone winogrona. Swoją barwę zawdzięczają one chlorofilowi – naturalnemu barwnikowi, który budową przypomina cząsteczkę hemoglobiny. Większość zielonych warzyw jest dobrym źródłem żelaza i magnezu oraz kwasu foliowego, mają dobry wpływ na układ krwionośny, m.in. zwiększają liczebność czerwonych krwinek oraz zapobiegają anemii. Znajdziemy w nich też sporo witaminy C i B6 oraz błonnik, który wspomaga trawienie i wzmaga uczucie sytości. Ponadto oczyszczają organizm z toksyn, działają odtruwająco oraz poprawiają koncentrację. Zielone warzywa liściaste zawierają luteinę, która przeciwdziała chorobom siatkówki oka. Owoce i warzywa z tej grupy wpływają korzystanie na samopoczucie i dodają energii.
Serduszko puka…
O prawidłową pracę serca i układ krążenia twojego dziecka zadbają natomiast pomidory, buraki, czerwona papryka, czerwona kapusta, wiśnie, czereśnie, truskawki i słodkie maliny. Warzywa i owoce w kolorze czerwonym są źródłem likopenu, antocyjanów i potasu. Przeciwutleniacze takie, jak likopen i antocyjany mają działanie przeciwnowotworowe. Potas zawarty w produktach o czerwonej barwie korzystnie działa na pracę serca i obniża ciśnienie.
Chcąc uchronić swoje dziecko przed przeziębieniami, wkomponuj w jego dietę: cebulę, czosnek, korzeń pietruszki, seler, chrzan, kalarepę, kalafior, pasternak i jabłko. Zawierają one dużo związków siarki oraz flawonoidów, co sprawia, że są naturalnymi antybiotykami. Białe warzywa i owoce wzmacniają także odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz rozkurczowo. Powinniśmy o nich pamiętać szczególnie w okresie zachorowań na grypę, przy obniżonej odporności czy przeziębieniach. Poza tym, białe warzywa i owoce regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu.
Bez stresu
Intensywne niebieskie i czarne barwy owoców i warzyw takich jak: bakłażan, śliwki, jagody, jeżyny, borówki, czarna porzeczka i aronia są zasługą obecnych w nich antocyjanów, które są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Obniżają one ryzyko zachorowań na nowotwory, wzmacniają naczynia krwionośne, chronią serce, a także działają antystresowo. Warzywa i owoce z tej grupy kolorystycznej wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i pobudzają trawienie. Zawierają one także dużo witaminy C, która m.in. wzmacnia system odpornościowy organizmu, zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe.
(r)