Słodkości na 100-lecie niepodległości
Korytarz Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim kusił słodyczą, przyciągał wzrok biało-czerwonymi barwami i kulinarnie przypominał o 100-leciu odzyskania przez Polskę niepodległości.
WODZISŁAW ŚL. 12 listopada w wodzisławskim Ekonomiku odbył się konkurs „Tort dla Niepodległej”. 39 uczestników pracujących indywidualnie lub w tandemach, zaprezentowało cukiernicze precjoza - torty nawiązujące barwami, tradycyjnymi smakami bądź dekoracją do ostatnich stu lat Polski.
Prace uczniów ocenili cukiernicy: Krzysztof Kuźnik i Jerzy Waltar, Elżbieta Kaczmarek-Wija oraz pomysłodawczynie i organizatorki konkursu Judyta Lamża i Alina Awdziejczyk. Nagrody ufundowała rada rodziców i Fundacja Szkolna Ekonomik.
Wśród kreatorów tortów upamiętniających Niepodległą pierwsze miejsce zajęła Karolina Waler z kl. III TG, drugie miejsce zdobyły uczennice Wiktoria Szymiczek i Oliwia Ficke z klasy II TG, z kolei na trzecim miejscu uplasował się uczeń I klasy BS Kacper Czaja.
Jury podkreślało bardzo wysoki poziom konkursu, ogromną staranność i pracę włożoną w przygotowanie tych słodkich delicji. Nie bez znaczenia był również smak – za jego kreację wyróżnieni zostali uczniowie klasy III TG: Łukasz Skowron i Patrycja Mandera. A jak degustatorzy podkreślali, smaki były rozmaite: tradycyjny i wyraźny kajmak rywalizował z dostojnym migdałem, malina i truskawka przypominały o narodowych barwach.
Warto wspomnieć, że torty to nie jedyny pomysł na słodkie urodziny. Smaczną pamiątkę przygotowała również klasa II TG pod opieką Krzysztofa Zielonki, która 9 listopada pod hasłem „100 deserów na 100 lat!” częstowała nauczycieli i uczniów dwukolorowymi galaretkami.
- To znak czasów, że potrafimy również w ten sposób świętować wydarzenia, które stanowią o naszej tożsamości, wartości i wyjątkowości. Uczniowie włożyli w to całe swoje serce, talent i umiejętności - podkreśla Aleksandra Bienias z wodzisławskiego Ekonomika.oprac. (mak)