Kącik ZUS
Odpowiada Beata Kopczyńska rzecznik regionalny ZUS Województwa Śląskiego
Jestem na urlopie górniczym aż do końca 2020r. W tym czasie zatrudniłem się w pewnej firmie, ale nie jest ona związana z kopalnią. Chciałbym wiedzieć, czy aby przejść na emeryturę górniczą muszę się zwolnić z obydwu firm, choćby na 1 dzień, czy tylko z SRK?
Po wykorzystaniu urlopu górniczego, nie trzeba rozwiązać stosunku pracy z każdym pracodawcą aby nabyć prawo do emerytury górniczej. Trzeba jednak rozwiązać stosunek pracy z każdym pracodawcą, by ZUS rozpoczął wypłatę emerytury.
Czy studia liczą się do okresów nieskładkowych przy obliczaniu emerytury górniczej i w jakim wymiarze. Studia zacząłem w 1989, skończyłem w 1994, a pracować zacząłem w 1995 roku.
Okres nauki w szkole wyższej na jednym kierunku, pod warunkiem ukończenia tej nauki, w wymiarze określonym w programie studiów, jest okresem nieskładkowym. Będzie zaliczony do wyliczenia wysokości emerytury górniczej wskaźnikiem 0,7% podstawy jej wymiaru, za każdy rok. Warto uzyskać z uczelni zaświadczenie o programowym wymiarze studiów na danym kierunku. Gdyby nauka trwała krócej, wówczas ZUS zaliczy okres nauki w szkole wyższej w wymiarze określonym w programie studiów.
Czy urlop rodzicielski zaliczany jest do pracy górniczej? Czy należy go odpracować taki urlop tak jak okresy kiedy przebywa się na chorobowym?
W ustawie emerytalnej w art. 50 c ust. 1 wymienione są wszystkie okresy, które uznaje się za pracę górniczą. Urlop rodzicielski nie został wymieniony, dlatego podobnie jak okresy niezdolności do pracy na skutek choroby, będzie odliczony z okresu pracy górniczej.
Prowadzę od ponad firmę. Korzystam z niższych składek do ZUS. Jeszcze nie mam takich przychodów, by patrzeć ze spokojem w przyszłość. Chciałbym się dowiedzieć, czy taka osoba jak ja, która jest na preferencyjnych składkach, może przejść potem na tzw. mały ZUS?
- Tak. Po 24 miesiącach korzystania z możliwości opłacania niższych składek na ubezpieczenia społeczne (obliczonych od 30 proc. minimalnego wynagrodzenia) płatnik składek może skorzystać z tzw. małej działalności (często zwanej małym ZUS). Będzie tak, jeśli spełnia Pan ustawowe warunki i w ciągu 7 dni od daty zakończenia ulgi preferencyjnych składek zgłosi się do ubezpieczeń z kodem 05 90 lub 05 92.