Pierogi smakowały najbardziej, ale żurek i rolada też palce lizać
W Wiejskim Domu Kultury w Grabówce odbyła się impreza pod nazwą „Lubomski Masterchef”. Stanęły w niej w szranki zespoły kulinarne z Bukowa, Nieboczów i z Grabówki.
GRABÓWKA Wydarzenie – choć kameralne, zostało bardzo dobrze przyjęte przez mieszkańców. Na konkursowych stołach pojawiły się trzy potrawy: żurek, rolada z kluskami i modrą kapustą oraz pierogi. Te ostatnie zdobyły największe uznanie jury, w którym zasiedli senator Ewa Gawęda, starosta wodzisławski Leszek Bizoń oraz wójt Czesław Burek. – O zwycięstwie pierogów zdecydowały małe niuanse, ale trzeba było wybrać jednego zwycięzcę – wyjaśniła senator Ewa Gawęda, mianowana przez pozostałych członków przewodniczącą jury.
Najlepsze okazały się pierogi zespołu z Bukowa. Jury zaznaczyło, że w naszym regionie pierogi może nie były niegdyś tak popularne, jednak zespół stanął na wysokości zadania i przygotował smaczne i dobrze przyprawione danie.
Drużyna z Nieboczów przygotowała niedzielny śląski obiad w składzie: rolada, kluski i modro kapusta. Zespół z Grabówki stworzył dla jury i gości pyszny żurek.
Drużyna z Bukowa tym samym otrzymała złotą chochlę, a pozostałe zespoły ex aequo drugie miejsce i srebrne chochle.
Podczas wydarzenia zaprezentowano również skrót filmowy spotkania z dietetykiem, które już wcześniej zostało zorganizowane przez GOKSiR w Lubomi. Później na scenie pojawili się miejscowi aktorzy, prezentując przedstawienie teatralne na podstawie „Godki o kiszeniu kapusty” Brunona Strzałki. Wszyscy goście mogli również skosztować przygotowanych na konkurs potraw i ocenić sami, czy zgadzają się z werdyktem jury.Szymon Kamczyk