Karina Powała nową radną
PSZÓW Niedzielne wybory uzupełniające do rady miasta Pszów wygrała Karina Powała, zdobywając 57 głosów. Jej kontrkandydat Grzegorz Fryc zdobył 41 głosów. Nowa radna zostanie zaprzysiężona podczas najbliższej sesji w środę 26 stycznia.
– Czas kampanii wyborczej był dla mnie niesamowitym okresem. Wiele się nauczyłam, poznałam fantastycznych ludzi oraz przeprowadziłam wiele rozmów. Dziękuję całemu Komitetowi Wyborczemu, mojej rodzinie za wsparcie i wyrozumiałość, ale przede wszystkim Wam drodzy wyborcy. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy oddali swój głos na mnie, ale również wszystkim tym, którzy wzięli udział w wyborach. Dziękuję mojemu kontrkandydatowi Panu Grzegorzowi, bo wiem że oboje chcemy jak najlepiej dla naszego miasta – napisała już po uzyskaniu wyniku wyborczego Karina Powała.
Doświadczenie samorządowe
Przypomnijmy, że Karina Powała jest absolwentką Wydziałów: Nauk Społecznych, Etnologii oraz Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Ślaskiego w Katowicach. Ukończyła również Wyższą Szkołę Administracji Publicznej w Bielsku – Białej. Od kilkunastu lat pracuje w samorządzie. Swoją ścieżkę zawodową rozpoczęła w pszowskim magistracie, później pracowała w raciborskim Urzędzie Miasta, gdzie pełniła między innymi funkcję rzecznika prasowego. Obecnie prowadzi wodzisławskie Centrum Aktywności Społecznej, należące do Urzędu Miasta w Wodzisławiu Śląskim. – W pracy zawodowej jak również we wszystkich projektach oraz wydarzeniach, które miałam przyjemność organizować zawsze cechowało mnie ogromne zaangażowanie i pasja – podkreśla.
Sprecyzowane cele
– Jestem osobą stanowczą, rzetelną i skuteczną. Będę popierała ponad podziałami każdą inicjatywę, która ma na celu rozwój naszego miasta. Bez względu na wszystko stanowczo będę sprzeciwiała się wszelkim planom i decyzjom niezgodnym z interesami miasta , co ważniejsze jego mieszkańców – zapowiadała przed wyborami Karina Powała, przedstawiając także swoje cele wyborcze, takie jak m.in. poprawa bezpieczeństwa ruchu na ulicy M. Konopnickiej oraz K. Kruczkowskiego; pomoc i wsparcie mieszkańców w tworzeniu Inicjatywy Lokalnej; realne wsparcie pszowskich organizacji pozarządowych oraz dążenie do stworzenia inicjatywy zachęcającej przedsiębiorców do inwestowania w miasto. – Obiecuję, że funkcję radnej będę pełniła z nastawieniem na dialog z każdym mieszkańcem. Wierzę, że w ten sposób można sprawnie działać dla dobra miasta i nas wszystkich – podsumowuje nowa radna.
Szymon Kamczyk