Gospodynie z regionu zjechały do Rydułtów na Bitwę Regionów
RYDUŁTOWY W ramach reaktywacji ulicy Ofiar Terroru w Rydułtowach odbył się Piknik z Produktem Polskim oraz Bitwa Regionów, czyli pyszna rywalizacja kół gospodyń wiejskich z powiatów rybnickiego, wodzisławskiego i cieszyńskiego.
W kulinarnej rywalizacji z humorem udział wzięły panie z kół gospodyń m.in. z Gaszowic, Szczerbic, Pieców, Czernicy, Harbutowic, Dębowca, Jaworzynki, Bukowa, Istebnej, a uczestnicy mogli także odwiedzić ciekawe stoiska m.in. Koła Pszczelarskiego w Czernicy, Nadleśnictwa Rybnik, stoiska z rękodziełem oraz te, zachęcające do udziału w Rydułtowskim Budżecie Obywatelskim.
Panie celowały w podniebienia
Wydarzenie było okazją do skosztowania specjałów kuchni regionalnej, czasem w nietuzinkowym wydaniu. Gospodynie postarały się, aby jak najlepiej zaprezentować smak, a także wygląd swoich potraw. Komisja, dokonująca oceny, miała spory kłopot, aby wybrać najciekawszą potrawę.
– Komisja zdecydowała, że spośród Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu wodzisławskiego, rybnickiego i cieszyńskiego najlepszą potrawę przygotowało KGW Istebianki, które zajęło I miejsce. II miejsce przypadło dla KGW Jaworzynka a III miejsce dla KGW Szczerbice – informuje Śląski Oddział Regionalny ARiMR.
Maćki z pierwszym miejscem
Wygrały istebniańskie „maćki w kapuśnicy”, które zdecydowanie podbiły podniebienia jurorów. Nagrodę za pierwsze miejsce w konkursie odebrała sołtys Barbara Juroszek oraz panie z KGW. – Pragniemy serdecznie podziękować wszystkim, którzy nas wspierali udziale w „Bitwie regionów” i przyczynili się do zdobycia przez nas I miejsca – podkreślają „Istebnianki”.
(ska)